160 milyon TL değerlemesi ile dikkatleri üzerine çeken teknoloji şirketi: Entekno
3 min readAnadolu ve İstanbul Şehir Üniversiteleri spinoff’u Entekno, geçen hafta İngiltere merkezli Croda’dan 1,5 milyon sterlin yatırım aldı. Prof.Dr. Ender Suvacı ve ekibi tarafından geliştirilen ‘MicNo’ tanecik teknolojisi, birkaç yıl içinde koruyucu güneş kremi pazarını alt üst edebilir. Croda bu yatırımla şirketin yüzde 9’una ortak oldu. Suvacı konuyla ilgili şöyle yorum yapıyor:
Ürünlerimizin ilk lansmanı 2019’da Fransa’da yapıldı. Ürünlere doğal kozmetik ham madde sertifikası aldık. Bu durum pazarda ürünleri farklılaştırdı. Croda’nın dikkatini çekti. Bir taraftan temel ilkelerimiz de çok benziyor. Bizim gibi dünyaya saygılı, sürdürülebilir bir gelecek için bilim temelli teknolojiler üzerine çalışıyorlar. Karşılıklı uyuşma söz konusu oldu.
Biz de bu teknolojiyi doğru yerlere taşıyacak ortak arayışı içindeydik. Bu sebepten Croda şirkete yatırım yaptı. Yatırımla Ar-Ge ekiplerinin parçası olmamızı istediler. Derin teknoloji tarafında böyle bir örnek yok. Varsa bile çok az. Croda ile iş birliğinin temeli kozmetik sektörü…
Bu yatırıma paralel üretim faaliyetlerini artıracağız. Kozmetik alanında bu teknolojiyi yaygın hale getirmeye çalışacağız.
Sadece kozmetik sektörü değil, su arıtma ve savunma sanayinde kullanılıyor. Şirket bu buluşla Ekim 2016’da Avrupa Birliği destekli “Horizon-2020 SME Instrument” programının ilk fazından 50 bin euro aldı. Çünkü bu teknolojinin Avrupa kozmetik ham madde sanayini önemli yerlere taşıyabileceği düşünüldü. Bu yüzden bir yıl sonra ikinci fazdan ise 800 bin euro kaynak bulmayı başardı. Aynı günlerde erken aşama sermaye fonu 2017’de DCP’nin yatırımı geldi.
İki problem üstüne odaklanıldı
Entekno, 39 yaşında profesörlük unvanı alan aslında Anadolu Üniversitesi Malzeme Bilimi Bölümü öğretim üyesi Ender Suvacı tarafından kuruldu. Suvacı, bu teknolojiyi geliştirirken mikron ve nano boyutlu aktiflerde görülen iki problem üzerine yoğunlaştıklarını söylüyor. Öncelikle nano partiküllerin belirli düzende bir araya gelmelerini sağladı. Mikron boyutunda, güneş altında şeffaf görünen ve deri altına nüfuz etmeyen güvenli tozlar oluşturuldu. Yani güneş kremlerinin yeni bir nano teknolojisiyle üretimine olanak veriyor. Bugün kullanılan mineral bazlı fiziksel aktif koruyucu tozlar, nano boyutta ürettiklerinde cilt üzerinde şeffaflık sağlasa da topaklanma, pütürsü etki yaratıyor. Bu teknoloji tam olarak bu sorunu ortadan kaldırıyor.
Dönemin işi: Kalite yönetimi
Bu işin temeli Ender Suvacı’nın, ABD’deki master ve doktora dönemine dayanıyor. Üniversite sınavında yüzde 3’lük dilime girerek Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Malzeme Mühendisliği Bölümü’nü kazandı. Mezuniyet sonrası staj için İngiltere’ye gitti. Suvacı, o sıralar Türkiye’de kalite yönetiminin yeni başladığını ve bu alanda çalışmaya karar verdiğini anlatıyor. Bu hedef doğrultusunda ODTÜ Endüstri Mühendisliği’nde master yaptığını belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
Master sırasında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bursu ile Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nde “İleri Teknoloji Seramikleri” alanında master’ımı tamamladım. Ardından doktoramı yaptım. Doktora tezim fotoğraf makinelerinden radyolara, fırın çakmaklarından dizel otomobillere kadar birçok alanda kullanılan ‘piezoelektrik’ geliştirilmesi konusundaydı. Post doktora için de okulda kaldım. MEB bursunun karşılığı olarak 2001’de Anadolu Üniversitesi’ne döndüm. 2004’te ise bu kez Alexander von Humboldt bursuyla bir buçuk yıl Darmstadt Teknik Üniversitesi’nde ziyaretçi profesör olarak çalıştım. Entekno’yu kurmama vesile olan Siemens işbirliği de bu dönemde başladı.
Entekno nasıl kuruldu?
Suvacı, Siemens’in misafiri olarak konferansa çağrıldı. Şirket, Suvacı’nın doktora tezini beğendi ve kendi sistemlerine adapte etmek istedi. Proje bazlı başlayan işbirliği bir süre girişimci akademisyenin arkadaşlarının şirketi üzerinden yürüdü. Ancak ne kadar da girişimci olmaya sıcak bakmamış olsa da Ender Suvacı Siemens’in de isteği üzerine 2008’de Entekno’yu kurdu.