2020 Yılının En İyi 11 Yerli Film
9 min readTüm dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 virüsü nedeniyle yaşanan pandemi ile, ne yazık ki tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok az film üretildi. Haberimiz 2020 yılının en iyi özgün 11 yerli filmini içeriyor..
1- Gölgeler İçinde / Erdem Tepegöz
Oyuncular: Numan Acar, Emrullah Çakay, Ahmet Melih Yılmaz, Vedat Erincin, Selin Kavak, Muharrem Bayrak
2020 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen “Gölgeler İçinde” filmi başarılı bir yapım olarak karşımıza çıkıyor.
Distopik bir hikayeye değinen film, ilkel yöntemlerle işlerin yürütüldüğü eski bir Sovyetler Birliği’nden kalma fabrikada köle gibi çalıştırılan bir grup işçinin yaşamına odaklanıyor.
Yönetmen Erdem Tepegöz’ün ilk filmi olan “Zerre”nin geçtiği mekanların anlatıma olan katkısı yadsınamaz bir gerçekti. Yönetmen ve ekibi, “Gölgeler İçinde” filminde de yine mekanların seçimi konusunda başarılı bir iş çıkartmış.
Yönetmenin kendisinin kaleme aldığı senaryoda, “Zerre“ filminde olduğu gibi “Gölgeler İçinde“ filminde de hikayenin merkezinde yine hayatları yok sayılıp, görmezden gelinen insanlar bulunmaktadır.
Ülkemizde çok fazla benzeri bulunmayan filmin çekimleri Sovyetler Birliği’nden kalma eski bir maden köyünde gerçekleştirilmiş.
Filmin başrolünde “Homeland“, “Prison Break“ gibi dünyaca ünlü dizilerde boy gösteren başarılı oyuncu Numan Acar bulunuyor.
Bu denli zor bir hikayeye sahip olan filmin çekimlerinin beş hafta sürmesi ise tam bir yönetmenlik başarısı.
Ayrıca film birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde başarılı bir performans göstermiştir. 42. Moskova Uluslararası Film Festivali ve 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali bunlardan bazıları…
2- Nasipse Adayız / Ercan Kesal
Oyuncular: Ercan Kesal, Selin Yeninci, İnanç Konukçu, Kemal Burak Alper, Aslıhan Kapanşahin
İstanbul’da bir ilçenin belediye başkanlığına aday olmak isteyen siyaset meraklısı bir adamın yaşadıklarını anlatmaktadır.
Bir adayın gözünden, siyasetin farklı yüzünü, yapılan pazarlıkları, politik stratejikleri ve insanın karanlık yüzünü gerçekçi bir üslupla anlatan film, Ercan Kesal‘ın yazıp yönettiği ilk uzun metraj sinema filmidir.
Aslında yönetmen Ercan Kesal, 2015 yılında yayımlanan aynı adlı romanından hareketle filmi çekmiştir. Kara mizah üzerinden başarılı bir Türkiye manzarasını beyazperdeye yansıtmıştır.
Filmin en başından en sonuna kadar etrafı kalabalık ama aslında yalnız bir siyasi karakter yaratılmıştır. Çekimleri çok az sayıda mekanda geçmektedir.
Sinematografik olarak da beğenilen filmin görüntü yönetmenliğini ise Barbu Balasoiu üstlenmiştir. Filmin ilk gösterimi geçtiğimiz yılın ocak ayında Rotterdam Film Festivali’nde gerçekleştirildi.
Nasipse Adayız filmi 2021 Akademi ödülleri (Oscar) en iyi uluslararası film dalında Türkiye’den başvuru yapan 23 film arasındadır. Ayrıca film, 27. Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü almaya başarmıştır.
3- Mavzer / Fatih Özcan
Oyuncular: Serhat Mustafa Kılıç, Ozan Çelik, Seda Türkmen, Burçak Dilekli, Ahmet Aydın
Yönetmen koltuğuna oturan Fatih Özcan’ın senaryosunu da kendi yazdığı ilk uzun metrajlı sinema filmidir.
Filmde, Anadolu’nun bir köyünde yaşayan, koyunlarını vahşi kurtlardan korumak isteyen ve bunun için mavzer satın almaya çalışan Veysi’nin oğlu Mustafa ve kardeşleriyle yaşadığı olaylar anlatılmaktadır.
Dünya prömiyerini 26. Saraybosna Film Festivali’nde gerçekleştiren Mavzer filminin Türkiye Prömiyeri ise 27. Adana Altın Koza Film Festivali’nde gerçekleştirilmiştir.
Adana Altın Koza Film Festivali’nde toplamda üç ödül almayı başarmıştır. Filmin çekimleri için Macaristan’da bulunan Horkai Hayvan Eğitim Merkezi’nde yetiştirilmiş kurtlardan yararlanılmış ve çekimler esnasında hiçbir hayvana zarar verilmemiş.
4- Yeniden Leyla / Barış Hancıoğulları
Oyuncular: Ahmet Melih Yılmaz, Ayfer Dönmez, Cem Zeynel, Sermet Yeşil
İstanbul’da bir gecekondu mahallesinde annesi ile birlikte yaşayan; doğuştan konuşamayan, içine kapanık bir çocuk olan Umut’un yaşadığı olaylar ve geçirdiği değişim anlatılmaktadır.
Film, dünya prömiyerini ise 27. Adana Altın Koza Film Festivalin’de gerçekleştirmiştir. Filmin başrol oyuncularından Ahmet Melih Yılmaz ise festivalde Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü‘ne layık görülmüştür.
Daha önceleri kısa filmleri film festivallerinde gösterilmiş ve ödüller toplamış olan yönetmen Barış Hancıoğlu’nun ilk uzun metraj sinema filmidir.
5- Körleşme / Hacı Orman
Oyuncular: Fatih Al, Asiye Dinçsoy, Vedat Erincin, Cüneyt Yalaz, İpek Tenolcay
Film, henüz üç yaşında bir çocukken görme duyusunu kaybeden bir şairin geçirdiği ameliyat sonrasında görmeye başlamasıyla yaşadığı çatışmalı duruma odaklanmaktadır.
Yeşilçam sinemasında genellikle komik bir dille ele alınan körleşme durumuna yönetmen Hacı Orman, ciddi ve başarılı bir şekilde filminde ele alıp işlemiştir.
“Körleşme” filminden önce “Homo Politicus” kısa filmiyle tanınan yönetmen Hacı Orman, aynı zamanda filmin senaryosunu da yazmıştır.
Yönetmen Hacı Orman’ın ilk uzun metrajlı sinema filmidir. Filmin diyaloglarının zayıf olmasına karşın, güçlü bir hikayesinin olması ve oyuncuların sergilediği performans oldukça etkileyici.
Başrol oyuncusu Fatih Al, Körleşme filmindeki başarılı performansıyla 39. Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü‘ne layık görüldü.
6- Hayaletler / Azra Deniz Okyay
Oyuncular: Nalan Kuruçim, Beril Kayar, Dilayda Güneş, Emrah Özdemir
Film, ülke genelinde elektiriğin saatlerce kesik olduğu bir günde yolları kesişen birbirinden farklı dört kişinin hayatını odağına almıştır.
Elektirik kesintisiyle başlayan sinema filminde, günümüz Türkiye’sine dair distopik bir çerçeve oluşturuluyor. Hayaletler, İstanbul’un bir parçası haline gelen konuları kendine has bir kurgu diliyle anlatmayı başarmıştır.
Dünya prömiyerini 77. Uluslararası Venedik Film Festivali’nde gerçekleştiren film aynı festivalde ‘Eleştirmenlerin Haftası‘ bölümünde büyük ödüle layık görülmüştür. Film, 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Film Ödülünü almıştır.
Daha önce Sulukule Mon Amour ve Küçük Kara Balıklar gibi kısa filmleriyle ismini duyurmayı başaran Azra Deniz Okyay’ın ilk uzun metraj filmidir.
7- Kumbara / Ferit Karol
Oyuncular: Gülçin Kültür Şahin, Murat Kılıç, Mert Ateş
Yönetmen Ferit Karol’un kendi babaannesinin durumu üzerinden aklına gelen bir ikilemden yola çıkarak yazdığı senaryosuyla film, güçlü bir dramatik yapı içermektedir.
Filmde, ortadirek bir ailenin yaşadığı problemler ve aile yapısı üzerine bir dizi olay anlatılmaktadır. İyi kurgulanmış bir olay örgüsüne sahip olan film, izleyenlerine seyir zevki vermektedir.
Kumbara, stilize edilmiş bir açılış ve kapanış sahnesine sahiptir. Her iki film sahnesi de slow-motion ve arka fonda görüntülerin içeriğiyle paralel bir müzikle ilerlemektedir.
Yönetmen Ferit Karol’un ilk uzun metrajlı sinema filmidir. 8. Boğaziçi Film Festivali’nde En İyi Ulusal Uzun Metraj Film ve En İyi Senaryo Ödülleri’ni almıştır. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü’ne layık görülmüştür.
8- Dirlik Düzenlik / Nesimi Yetik
Oyuncular: Dudu Yetik, Asiye Dinçsoy, Betül Esenler
İki kız kardeş ile annenin hayatlarındaki kırılma noktasına odaklanan film, ahlak, ekonomi, aile ilişkileri gibi konulara değinmektedir.
Film, farklı hayat tarzları olan iki kız kardeşi ve bu ikili arasında kalan annenin arayışlarını anlatmaktadır.
Dirlik Düzenlik, dünya prömiyerini 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapmış ve filmin üç kadın oyuncusu Cahide Sonku Ödülü’ne layık görülmüştür.
Yönetmen Nesimi Yetik 2007 tarihli kısa filmi “Annem Sinema Öğreniyor” ile Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazanmıştır.
Dirlik Düzenlik filmi ise yönetmenin ikinci uzun metraj sinema filmidir. Film boyunca yönetmenin başarılı bir şekilde kullandığı yakın planların filmin anlatıma katkısı fazlasıyla göze çarpmaktadır.
9- Gelincik / Orçun Benli
Oyuncular: Ahmet Mümtaz Taylan, Kaan Yıldırım, Hande Doğandemir, Bülent Emrah Parlak, Nilperi Şahinkaya, İnan Ulaş Torun
Film, görevinden ayrılan genç komiserin gittiği orman evinde kızının gelişini beklerken yeni hayatına uyum sağlamaya çalışmasına odaklanıyor.
Orçun Benli’nin yönetmen koltuğunda oturduğu Gelincik; faili meçhuller, zorla kaybetmeler, yargısız infazlar ve işkencelerle dolu 90’lar siyasi ikliminde bir polisiye hikaye anlatılıyor.
Başarılı bir şekilde çekilmiş, gerilimi bir hayli yüksek, kaliteli psikolojik drama.
Birçok film projesinde birlikte görev alan Şükrü Üçpınar ve Orçun Benli ikilisi “Gelincik” filmiyle, daha önce yaptıkları komedi filmlerinin aksine bu defa kara, gergin ve sert bir filmle seyircinin karşısına çıkmış.
Film boyunca tek bir gereksiz sahne, sündürülmüş plan olmaması anlatımı güçlendirmiş. Filmin temiz kadrajlara sahip olması sinematografik açıdan izleyenlerini doyuruyor.
Filmin katıldığı ve gösteriminin gerçekleştirildiği 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde başrol oyuncusu Ahmet Mümtaz Taylan filmdeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülü almıştır.
10- Çatlak / Fikret Reyhan
Oyuncular: Hakan Salınmış, Hakan Emre Ünal, Tuğçe Yolcu, Süreyya Kilimci, Giray Altınok, Elif Ürse, Mehmet Bilge Arslan, Gülçin Kültür Şahin, Süleyman Karaahmet
Film, bilindik bir döngü içerisinde akıcı bir aile içi hesaplaşmasını farklı bir bakış açısıyla anlatmaktadır. Türkiye sinemasında pek karşılaşmadığımız türde bir başyapıt.
Filmde mekan kullanımından toplumsal normlara en küçük mizanseninden oyunculuk performanslarına, sinematografisinden başarılı olay örgüsüne kadar tam bir başarılı yönetmenlik performansı.
İlk filmi olan Sarı Sıcak ile adından söz ettiren yönetmen Fikret Reyhan’ın ikinci uzun metrajlısı olan Çatlak, gösteriminin yapıldığı 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ardından film eleştirmenlerinden övgüler toplamayı başarmıştır.
Ayrıca 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü ve Jüri Özel ödülünü almıştır.
Yalın anlatımı, oyunculuk performansları, sinematografisiyle pırıl pırıl bir film. Su gibi akıcı bir anlatıma sahip filmin senaryosu da oldukça kuvvetli.
11- Nuh Tepesi / Cenk Ertürk
Oyuncular: Ali Altay, Haluk Bilginer, Hande Doğandemir, Mehmet Özgür, Hüseyin Taş, Afrin Kuşaksızoğlu, Murat Deniz
Yönetmen Cenk Ertürk’ün yazıp yönettiği film, babasının ölmeden önceki son dileği olan köydeki “Nuh Ağacı”nın altına gömülme isteğini yerine getirmeye çalışan oğlunun, ağacın kadim zamanlardan kalma olduğuna inanan köylülerle olan hikayesine odaklanmaktadır.
Bilindik taşra ile kent, baba ile oğul arasındaki çatışmalara benzeyen farklı filmlere göre daha naif ve sahiplenmesi kolay bir anlatıma sahip.
Haluk Bilginer ve Ali Atay’ın iyi yazılmış diyalogları başarılı bir oyunculuk performansı ile taçlandırmışlar.
Film, dünya prömiyerini yaptığı Tribeca Film Festivali’nin uluslararası yarışma bölümünde En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini almıştır.