Hotjar Nedir, Nasıl Kullanılır?
7 min readWeb sitenizin mevcut durumunun tutarlı bir resmini sunabilecek birçok istatistiksel araç var. Ancak yine de, sitenize gelen trafiği nasıl artıracağınıza dair bir endişe duyabilirsiniz. Hotjar, web sitenize gelen ziyaretçilerin çevrimiçi davranışlarını ortaya çıkaran bir araçtır. Hem analiz hem de geri bildirim araçlarının bir kombinasyonunu kullanan Hotjar, kullanıcı deneyiminizi ve dönüşüm oranlarınızı nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda size değerli bilgiler verir.
Hotjar ile kullanıcı davranışını ölçebilir ve izleyebilirsiniz. Böylece ziyaretçilerin sitenizle nasıl etkileşimde bulunduğuna dair doğru bir öngörü elde edersiniz.
Hotjar’ın Avantajları Nelerdir?
Hotjar’ın kullanıcılarına sağladığı birçok avantaj vardır. Bu avantajları sıralayacak olursak:
- Kurulumu süper hızlı ve zahmetsizdir.
- Sınırsız kullanıcı için izleme sağlar.
- Özellikle web sitenizin masaüstü, mobil ve tablet sürümlerinde izlemeniz için çoklu cihaz desteği sağlar.
- URL’ler, cihaz veya özel java komut dosyası tetikleyicileri kullanarak ziyaretçilerinizi hedeflemenizi sağlar.
- Geri bildirim araçları ile 40’tan fazla dilde kolayca yerelleştirme sağlayabilirsiniz.
- Analizleri iş arkadaşlarınız ve müşterilerinizle paylaşıp inceleyebilmeniz için dışa aktarabilirsiniz.
- IP adreslerini engelleyerek kendinizi, ekibinizi veya müşterilerinizi izlemeyi hariç tutabilirsiniz.
HotJar’ı Web Sitenize Nasıl Kurarsınız?
HotJar‘da yeni bir kullanıcı hesabı açtıktan sonra, bir izleme kodu alacaksınız. Tag Manager’ı kullanarak kodu web sitenizin <head> bölümüne girmelisiniz. Fakat kodu tercih ettiğiniz çalışma biçimiyle eşleştirdiğinizden emin olun.
Platformun sağ üst köşesindeki Tracking Code (İzleme Kodu) düğmesine basarak istediğiniz zaman izleme kodunu tekrar ziyaret edebilirsiniz.
Kodu web sitesine doğru bir şekilde yerleştirdikten sonra şu mesajı görmelisiniz: Implementation was successful! Before we get into the site analysis. Let’s quickly review the important parts of the platform (Kurulum başarılı! Site analizine girmeden önce. Platformun önemli kısımlarını hızlıca gözden geçirelim).
Hotjar Analiz Araçları
Hotjar, kullanıcılarınızın sitenizde kendi kendilerine nasıl gezindiklerini anlamanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz harika araçlara sahiptir. Bunlar, hedef kitleniz ile siteniz arasındaki etkileşimleri analiz etmenizi sağlayan araçlardır.
1. Heatmaps (Isı Haritaları)
Web sitenize gelen birçok ziyaretçinin neyi önemsediğini görmenize izin verir. Tüketici ilgisinin ve katılımının güçlü göstergeleri olan kullanıcı tıklamalarının, dokunmalarının ve kaydırma davranışının görsel bir temsilidir.
- Clicking Maps: Bir sayfada gerçekleşen tüm tıklamaların görsel bir temsilidir. Bu, herhangi bir tıklama eylemi yaşamayan “ölü” bölgelerin yanı sıra sayfadaki “sıcak” bölgeleri de tanımlamanıza olanak tanır.
- Traffic Maps: Farenin bir sayfa etrafındaki hareketinin görsel bir temsilidir.
- Scrolling Maps: Sayfada belirli bir noktaya kaydıran kullanıcıların yüzdesinin görsel bir temsilidir.
2. Ziyaretçi Kayıtları (Visitor Recordings)
Ziyaretçi kayıtları, web sitenizdeki her bir ziyaretçinin eylemlerini kaydetmenize ve yeniden oynatmanıza olanak tanır. Kullanıcı etkileşimlerine ayrı ayrı bakabileceğiniz için, kullanıcı deneyiminizin ayrıntılı ve doğru bir temsilini sağlar.
- Ziyaretçiler neye yöneliyor?
- Ziyaretçiler web sitesi sayfalarınızın hangi kısımlarını görmezden gelme eğiliminde?
Bu değerli verilerle web sitenizi buna göre optimize edebilir ve değiştirebilirsiniz. Sitenizi iyileştirdikten sonra, en son kayıtlarınızı analiz edebilir ve iyileştirilmiş ziyaretçi etkileşimleri arayabilirsiniz.
Tüm bu veriler maviden turuncuya bir renk skalasında sunulur. Belirli bir alanda renk ne kadar sıcaksa, alan o kadar aktiftir.
3. Dönüşüm Hunileri (Conversion Funnels)
Ziyaretçiler web sitenizden dönüşüm sağlamakta başarısız oluyorsa, bunun neden böyle olduğunu tam olarak bilmeniz gerekir. Dönüşüm hunileri, değerli bilgiler elde etmenin en faydalı araçlarından biridir.
Dönüşüm oranları artan şirketler %50 daha fazla A / B testi gerçekleştiriyor ve %47, dönüşümü iyileştirmek için daha fazla yöntem kullanıyor. Bu yüzden ziyaretçilerin sitenizi nerede terk ettiğini bilmeniz çok önemlidir. Belki yeterince net CTA’larınız (harekete geçirici mesajlar) yok, belki doğru marka mesajını vermiyorsunuz veya web tasarımınız ilgi çekici değil.
Ziyaretçilerin ilgisini nerede kaybettiğini ve sitenizden nerede çıktığını bilirseniz, böylece kendinizi geliştirebilirsiniz.
4. Form Analizi (Form Analysis)
Web sitenizde formlar varsa aşağıdakileri bilmeniz gerekir:
- Hangi alanların doldurulması çok uzun sürüyor?
- Ziyaretçiler neden formunuzdan çıkıyor?
- Nerede form doldurmayı bırakıyorlar?
Hotjar’ın Form Analiz araçları, formunuzun düzenini ve içeriğini iyileştirmek için ihtiyacınız olan tüm verileri size sağlar. Böylece tamamlama oranlarını en üst düzeye çıkarabilirsiniz.
5. Geri Bildirim Anketleri (Feedback Polls)
İşletmenizin itibarını geliştirmek / sürdürmek için ziyaretçilerinizin ne düşündüğünü anlamanız gerekir. Bu yüzden müşteri görüşlerini öğrenmek için web sitenizin ve mobil sitenizin herhangi bir yerinde ziyaretçilerinize sorular sormalısınız.
Örneğin, kullanıcılara neden kayıt formunu doldurmadıklarını sorabilirsiniz.
6. Anketler (Surveys)
Anketler, hedef kitlenizi daha iyi tanımanın harika bir yoludur. Hotjar, kendi anketlerinizi oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Ziyaretçileri anketlerinizi çeşitli yöntemlerle doldurmaya teşvik edebilirsiniz:
- İnternet linkleri
- E-posta
- Sitenizi terk etmeden önce davet yoluyla
HotJar Entegrasyonları
HotJar’ı entegre edebileceğini en popüler CMS aşağıdaki şekildedir:
- WordPress
- Optimizely
- Hubspot
- Wix
- Segment
- Drupal
- Magento
- Prestashop
- Unbounce
- Weebly
HotJar Nasıl Kullanılır?
HotJar web sitenizdeki kullanıcı davranışları ile ilgili çok şey yapabilir, ancak sizin için hangi verileri toplayacağına karar veremez. Bu nedenle, tam olarak neyi ölçmek istediğinizi ve hangi sayfaları ölçmek istediğinizi belirlemelisiniz.
- Yan menüye gidin ve “Heatmaps” sekmesine tıklayın. Ardından, “New Heatmapsı”nı tıklayın.
- Ekran için bir isim seçin. Sayfayı ve ne zaman oluşturulduğunu kolayca belirlemenizi sağlayacak bir ad kullanmanızı öneririz.
- Mümkün olan en yüksek uyumlulukla istenen sayfanın URL’sini doldurun> Create Heatmap.
- Tanımladığınız tüm heatmaps’i koordine eden ve durumlarını görüntüleyen ana Heatmap ekranına geri dönün. Haritanın maksimum sınırlarına ulaşıp ulaşmadığı (bu durumda yeni bir harita tanımlamanız gerekir) veya hala veri toplayıp toplamadığını kontrol edin.
- İstenen haritayı görmek için “View Heatmap” i tıklayın.
- “Device” alanında istenen cihazın simgesine tıklayarak mobil ve masaüstü ekranlar arasında geçiş yapın.
- “Type” alanındaki harita türlerine tıklayarak farklı haritalar arasında geçiş yapın.
Hotjar Alternatifleri Nelerdir?
Hotjar, web sitenizdeki kullanıcı davranışlarını izlemeniz için mükemmel bir araç olsa da, farklı alternatifler denemek isterseniz, aşağıdaki Hotjar alternatiflerinden yararlanabilirsiniz.
1. Smartlook
Smartlook, web siteleri ve mobil uygulamalar için ücretsiz ve sezgisel bir ürün analiz aracıdır. Ziyaretçi kayıtları, ısı haritaları, dönüşüm hunileri ve otomatik etkinlik izleme için size harika içgörüler sağlar.
2. LiveSession
Site ve uygulamalarınızda, müşterinin davranışını analiz etmek için yüksek kaliteli oturum tekrarlarını kolayca aramaya, bölümlere ayırmaya ve yeniden oynatmaya yarar.
3. Plerdy
Plerdy, web sitelerinde dönüşümün iyileştirilmesi için çok işlevli bir SaaS çözümüdür. Plerdy ile web sitesindeki tüm tıklamalar kaydedilir ve gerçek zamanlı olarak görüntülenir. Bu, kullanıcıların web sitesinde nasıl davrandıklarını anlamaya yardımcı olur.
4. UXCam
Çoğu şirket, sayfa ziyaretleri gibi “özel ölçümleri” izler ve mikro etkileşim veri kümelerini yakalamaz. Bunu yaparken, önemli olanı tamamen kaçırır. Bu inançların temelinde UXCam, kullanıcıları anlayan mükemmel bir uygulama geliştirmiştir.
UXCam bunu, tüm kullanıcıların her etkileşimini yakalayarak yapar. Bu veriler daha sonra görsel, anlaşılması kolay ve eyleme dönüştürülebilir içgörülere dönüştürülür.
5. Google Analytics
Google Analytics, kullanıcıların Google Adwords ile ilişkili reklamları izlemesine, özel veri kümelerini görüntülemesine ve ilişkili Google ürünleri arasında bağlantıya izin veren bir reklam izleme mobil uygulama yazılımıdır.
Hotjar Fiyatlandırma Planları
Hotjar, tüm planlarda 15 günlük ücretsiz deneme ve 30 gün para iade garantisi sunar. Fiyatlandırma planları için üç kategorisi vardır: Kişisel (Personal), İşletme (Business) ve Ajans (Agency).
Her kategorinin farklı fiyatlandırmaya sahip farklı özellikleri vardır.
Basic Plan (Temel Plan): 3 aya kadar veri depolama ve günde 2.000 sayfa görüntüleme içeren ücretsiz plan; 3 Heatmaps, anket, huni, 300 kayıta kadar formları yönetme sağlar.
PLUS: Aylık ödeme planı 39 dolardır. Sınırsız sayıda öğeyi, kaydı ve anlık görüntüyü yönetebilir ve 6 aya kadar iyileştirilmiş veri depolaması yapabilirsiniz.
İŞLETME: İşletme ve KOBİ’ler içindir. Aylık 99 dolardan başlar. Veri depolamanızı bir yıl süreyle güvence altına almanıza, sınırsız sayıda öğeyi, kaydı ve anlık görüntüleri yönetmenize izin verir.
AJANS, müşteri bazında ele alınan maksimum Hotjar özelliklerini içerir.
Hotjar, ziyaretçilerinizin sitenizde nasıl etkileşimde bulunduğunu tam olarak anlamanıza yardımcı olan, nitel ve nicel veriler içeren hepsi bir arada bir analiz aracıdır.