Türkiye’nin ilk yazılım lisesi açıldı
3 min readMilli Eğitim Bakanlığı önemli bir dönüşüm yaparak bir meslek lisesini “yazılım lisesi”ne dönüştürdü. İstanbul’daki Mehmet Rıfat Evyap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yazılım lisesi konseptiyle eğitim ve öğretime devam edecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın web sitesinde yer alan haberin ayrıntıları ise şu şekilde belirtildi:
Mehmet Rıfat Evyap MTAL, 2021-2022 eğitim öğretim yılı itibarıyla Bilişim Teknolojileri Alanı’na İngilizce hazırlık sınıfı eklenerek 2021 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda sınavla alan okullar arasında yerini aldı.
MEB ve İstanbul Sanayi Odası iş birliğiyle imzalanan “Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü” kapsamında; Mehmet Rıfat Evyap MTAL’ın, 2021-2022 eğitim öğretim yılı itibarıyla yazılım alanında yaratacağı kariyer yolu ile aranan elemanlar yetiştirmesi ve başarı sıralamasında en üst sıralarda yer alması hedefleniyor. Yazılım lisesi konseptine uygun olarak gerekli ekipmanlar sağlandı. Eğitim kadrosu bu konsepte göre belirlendi. Eğitim Genel Müdürlüğü, İSO, Arçelik, IBM, Microsoft, Pearson ve Mehmet Rıfat Evyap MTAL’ın dahil olduğu bir teknik komite tarafından oluşturuldu.
Sanayi 4.0’ın yaygınlaşmasıyla birlikte sanayideki insan gücü ihtiyacı azalırken yazılım ve robotik bilgi ihtiyacı her geçen gün artıyor.
Bu konunu altını çizen İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan şunları söyledi:
“Yazılım meslek lisesi de bu boyutta bir çalışma. Görüyoruz ki artık yüksek teknolojiye odaklanan bir sanayide, Sanayi 4.0’ların, 5.0’ların konuşulduğu bir dönemde normal, rutin meslekler kadar ileri teknoloji de her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. Yazılım da tartışmasız bu konudaki en önemli alanlardan biri. Gençlerimizin bu konudaki yoğun ilgisini artık hepimiz görüyoruz.
Kabul etmeliyiz ki artık her şeyi üniversite ve fakülte boyutunda çözmek mümkün değil. Biz, yazılımcılığın da meslek lisesi boyutunda aranan elemanlar yetiştirmek adına önemli bir fırsat havuzu olabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda, İstanbul’da ilk yazılım meslek lisesi modelini bu öğretim yılında hayata geçireceğiz. Diğer okullarımızda olduğu gibi bu okulda da yine sanayi odamızın temsilcisi olan sanayicilerimiz, işin içinde yer alacaklar. Yazılım meslek lisesinin ülkemizin en kıymetli okullarından biri olacağına ve geleceğin yazılımcılarını yetiştirmek anlamında oluşacak olan bu modeldeki okulların sayısının ülkemizde önümüzdeki eğitim yıllarında hızla artacağına inanıyorum.”
Okulun modeli, çağın gerektirdiği becerilerle desteklenen öğrenci profili, güncel ve donanımlı öğretmenler, öğretmen ve öğrenciler için gelir getirici çalışmalar, projelerle güçlendirilen eğitim-sanayi sinerjisi ve yenilikçi özgün müfredat ile eğitimde fark yaratacak değerler üzerine kurgulandı. Sektör ve okul arasında kurulan güçlü iş birliğinin aynı zamanda okulun tercih edilirliğini olumlu yönde etkilemesi hedefleniyor.