Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?
4 min readHemen çıkma oranının diğer Google Analytics verileri içinde çok farklı bir yeri vardır. Çünkü direkt olarak ziyaretçi odaklıdır. Ziyaretçilerinizin web sitenizde geçirdiği süre, içeriklerinizin kalitesi, kullanıcı deneyimi gibi faktörler bu oranı etkiler. Arama sonuçlarında daha iyi yerlerde bulunmak ve web site ziyaretlerinin kalitesini artırmanın en iyi yolu “hemen çıkma oranı“nızı düşürmektir.
Hemen çıkma oranını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri iyi analiz ederek web siteniz için mükemmel sonuçları elde edebilirsiniz. Oranın her zaman düşük kalmasını sağlamak için yapmanız gereken işlemler bulunmaktadır.
Aşağıda belirttiğimiz işlemleri gerçekleştirmeniz hemen çıkma oranınızın düşük olmasını sağlayacak, sitenizi terk eden kullanıcıların sayısını azaltacak ve kullanıcı dostu bir web sitesine sahip olmanıza fayda sağlayacaktır.
1. Pop-up Kullanımı
Normal şartlarda pop-up kullanımı hemen çıkma oranını yükseltir. Kullanıcılar genelde bu açılır pencerelerden pek fazla hoşlanmazlar. Bu pop- uplardan sonra sitenizden ayrılabilir.
Hemen çıkma oranını olumsuz etkilese de bazı durumlarda bu oranın düşmesine de fayda sağlıyor. Zamanında ve düzgün bir şekilde gerçekleştirilen pop-up kullanımının hemen çıkma oranına olumlu etkisi araştırma sonuçlarıyla desteklenmiştir.
2. Sayfa Açılış Hızınızı Yükseltin
Web sitenizin ve sayfalarınızın açılış hızı bounce rate için oldukça önemlidir. Ayrıca sayfa hızı Google sıralamaları için de önem arz ediyor. Bu iki faktör bir araya gelince sayfa hızının yüksek olması daha da çok önem kazanıyor.
Geç yüklenen sayfalar hemen çıkma oranınızı önemli ölçüde yükseltir. Bu durum da kullanıcı deneyimini fazlasıyla olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun önüne geçebilmeniz için sayfa hızını yükseltmeye bir an önce başlayın.
3. Sitenizi Mobil Uyumlu Hale Getirin
İnternet kullanımında mobil cihazların fazlalığını artık hepimiz biliyoruz. Bu yüzden web sitelerinizi mutlaka mobil uyumlu hale getirmelisiniz.
Mobilden sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı masaüstü bir tasarımla karşılaştığı zaman sitenizden hemen çıkacaktır. Bu da hemen çıkma oranınızı olumsuz yönde etkileyecektir.
4. Kullanıcı Deneyimine Önem Verin
Kolay kullanım sağlayan bir arayüz kullanın. Karmaşık bir yapıya sahip sitelerde kullanıcılar aradıkları şeyi bulmakta zorlanırlar. Bu olumsuz durumda hemen çıkma oranınıza direkt olarak etki eder.
Web sitenizi olabildiği kadar sade ve basit tutmaya özen gösterin. Kullanıcı deneyimi ne kadar iyi olursa hemen çıkma oranınız da o kadar düşük olur. Böylece web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizde kaliteli bir vakit geçirmesini sağlamış olursunuz.
5. İç ve Dış Linklerin Yeni Sekmede Açılmasını Sağlayın
İçeriklerinizde, iç veya dış linkler kullanabilirsiniz. Bu web siteniz için yaptığınız SEO çalışmalarına oldukça katkı sağlayacaktır. Fakat bu linkleri verirken, açılacak sayfanın yeni sekmede açılmasına özen gösterin.
Kullanıcı içeriğinizle etkileşim halindeyken bir anda diğer sayfalara yönlendirilirse, yani sitenizden ayrıldığı takdirde olumsuz bir deneyim gerçekleşmiş olur. Bu da hemen çıkma oranına etki edecektir. Bu yüzden yazınızda verdiğiniz iç veya dış linkler mutlaka yeni sekmede açılmalıdır.
6. Reklamların Konumu
Site içerisinde yer alan reklamlar pek çok kullanıcının canını sıkmaktadır çünkü siteyi ziyaret eden kullanıcı site içerisinde dolaşım yaparken sağdan, soldan çıkan reklamlar kullanıcının (Bounce Rate) siteden hemen çıkma oranını etkilemektedir. Reklamların konumu ve yapısını siteyi ziyaret eden kullanıcıların siteyi ziyaret etmeyeceği bir şekilde konumlandırmalısınız.
7. Anahtar Kelime Optimizasyonu
Bir içeriğin varlığını değerli kılan şey anahtar kelimedir. Anahtar kelimenin içerik içerisinde ki varlığını değerli kılan diğer şey ise kullanıcıların arattığı anahtar kelime olmasıdır. İçeriklerinizde aranma hacmi ideal olan anahtar kelimeler kullanmanız tıklama oranını ve (Bounce Rate) siteden hemen çıkma oranını düşürebilir. (Bounce Rate) siteden hemen çıkma oranını optimize etmek için uygun anahtar kelime analizi yapmalı ve bu anahtar kelimeleri “title” ve “başlıklar” da dikkat çekici mesajlar içererek kullanmalısınız.
8. Farklı İçerikler Kullanın
Sitenize içerikler üretiyorken belli standart yapıda içerikler üretmekten kaçının. Farklı içerikler farklı ziyaretçileri sitenize çekebilir bu ziyaretçiler sitenizi keşfettiğinde site içerisinde gezinme sağlayabilir. Site içerisinde gezinme sağlayan kullanıcılar siteden hemen çıkma oranını düşürebilir. Farklı içerikler farklı anahtar kelimelerde de rekabet edebilmenizi sağlayacaktır.