Düşünceleri okuyabilmek artık mümkün
2 min readABD’ye bağlı Teksas Üniversitesi, yapay zeka kullanarak insan zihnindeki düşünceleri okuyup metne dönüştüren bir sistem geliştirdi.
Birbirinden farklı birçok alanda adından söz ettirmeyi başaran yapay zeka, bu sefer bilim kurgu filmlerine konu olacak bir yenilikle karşımızda! ABD’li bilim insanları, insan zihnindeki düşünceleri okumanın artık mümkün olduğunu açıkladı. Yapay zekadan faydalanılarak yürütülen deneyde önemli ilerlemeler kaydedildi.
ChatGPT benzeri bir yapay zeka modeli kullanıldı!
Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı Teksas Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı, yapay zeka teknolojisinden faydalanarak insan zihnindeki düşünceleri okuyan bir sistem geliştirdi. “Semantic Decoder” adıyla anılan bu sistem, ChatGPT ile aynı doğrultuda geliştirilen bir model kullanarak insanlara ait düşünceleri metne dönüştürüyor. Sistemin performansını değerlendiren araştırmacılar, düşüncelerin yüksek bir doğruluk oranıyla okunabildiğini belirtti.
Araştırmacı bilim insanları, deneylerinde üç insanın beyin frekanslarından faydalandı. Hikaye dinletilen deneklerin beyin aktiviteleri 16 saat süreyle kayıt altına alındı. Kayıt altına alınan frekansları analiz edip değerlendiren yapay zeka modeli, hikaye içeriğini yüksek bir doğruluk oranıyla metne çevirdi. Söz konusu metnin, hikaye içeriğini tamamen kapsamamasına rağmen hikayenin tüm ana hatlarının, anlaşılabilecek düzeyde açık bir şekilde yer aldığı belirtildi.
Microsoft Edge tarayıcısına, yapay zeka destekli yeni bir özellik eklendi. Özellik, verimliliği üst seviyeye taşıyacak!
Söz konusu deney gerçekleşirken bir fMRI cihazından faydalanıldı. Herhangi bir fiziksel temasa ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilen analiz sürecinde, yalnıza manyetik ortamda elde edilen beyin frekansları kullanıldı. MRI cihazlarında yalnızca elektromanyetik dalgalar kullanıldığından herhangi bir radyasyon maruziyeti gerçekleşmiyor. Dolayısıyla süreç, insan sağlığına zarar verebilecek herhangi bir etmeni yapısında barındırmıyor.
Deney sonuçlarının paylaşılmasının ardından birçok çevreden tepki söylemleri yükseldi. Söz konusu sistemin birey mahremiyetini açıkça ihlali niteliğinde olduğunu belirten çevreler, deney faaliyetlerinin sona erdirilmesi gerektiğini ifade etti.
Araştırma temsilcileri arasında yer alan Jerry Tang, çalışmanın kötüye kullanıma açık olduğunun farkında olduklarını ve sistemin bu amaca hizmet vermemesini sağlamak adına gereken hassasiyeti gösterdiklerini belirtti. Bu açıklamaya rağmen tartışmalar, tüm hızıyla devam ediyor.