James Webb Teleskobu, yeni doğmuş yıldızın etkileyici görüntüsünü yakaladı!
2 min readNASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, yeni doğmuş bir yıldız görüntüsüyle dikkatleri çekmeye devam ediyor.
NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, bugün kadar yakaladığı görüntülerle önemli bir başarı elde etti. Bugün ise uzay teleskobu, yeni bir görüntüyle karşımıza çıktı. James Webb Uzay Teleskobu, yeni doğmuş bir yıldız görüntüsünü gözler önüne serdi.
Yıldız, Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) ile çekildi!
Evrene yönelik her türlü bilgi fazlasıyla dikkat çekiyor. Özellikle söz konusu evrenden bir görüntü olduğunda her yaştan kişiyi heyecanlandırıyor. Bu konuda oldukça başarılı olan James Webb Teleskobu, yakaladığı görüntülerle ilgi çekmeyi başarıyor.
NASA’nın James Webb Teleskobu bu kez yeni doğmuş bir yıldız görüntüsünü gözler önüne seriyor. Astronomlar, teleskobu kullanarak, yeni doğmuş yıldızı çevreleyen parlak madde toz ve gaz bulutunu gözlemledi. Görsele baktığımızda tek çıkış gibi duran şey aslında iki çıkıştan oluşuyor. İki çıkışın olması, iki yıldızın olduğunu gösteriyor.
Ekonomi NASA’yı da vurdu. Satürn’ün uydusu Titan’ı inceleyecek olan Dragonfly Misyonu bütçe engeline takıldı.
Teleskobun Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) aracıyla çekilen bu görüntülerdeki nesne ise HH 797 şeklinde adlandırıldı. Neredeyse 1000 ışık yılı uzaklıkta olan bu yıldız, aslında koza sırasında “Herbig-Haro” nesneleri diye adlandırılan bir cisim olarak yer alıyor.
Herbig-Haro nesneleri ise yıldız oluşumu sırasında ortaya çıkan ve daha çok genç yıldızların çevresinde olan parlak ve uzun iğne benzeri nesneler olarak bilinmekte. Bu nesneler etrafında yer alan gaz ve toz bulutlarından meydana gelen yoğun akışlar ve çıkışlar esnasında oluşuyor.
Görselde de olduğu gibi genç yıldızları incelemek için NIRCam oldukça ideal. Çünkü bu kozmik cisimler çoğunlukla başlangıçta onları oluşturan toz ve gaz bulutları ile örtülü oluyor. Bu nedenle de cisimlerden yayılan ışık çok az. Sonucunda da geleneksel gözlemevi araçlarıyla görülmeleri düşük bir ihtimal.