Buzzer Nedir? Nasıl Çalışır?
3 min readBuzzer; mekanik, elektromekanik ya da piezoelektrik prensiplerine bağlı olarak çalışan işitsel ikaz cihazı çeşididir. Kullanım alanları oldukça fazla olan buzzerlar, genel itibarıyla piezoelektrik prensibiyle çalışmaktadırlar. Buzzerlar, kullanım alanlarına da bağlı olarak alarm, zamanlayıcı, onaylama cevap ikazı gibi işlevlerde kullanılabilmektedirler. Nitekim tanımda da belirttiğimiz üzere, buzzerlar işitsel ikaz cihazı çeşitleridir. Işıklı, ışıksız, pasif ve aktif buzzer gibi türlere sahiptirler.
Buzzer Çeşitleri Nelerdir?
Kullanım alanlarının genişliğine de bağlı olarak sektörde birçok buzzer çeşidi bulunmaktadır. Başlıca çeşitlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
1. Manyetik: Manyetik buzzerlerın sesleri bobin aracılığıyla çıkar. Elektrik akışının bobini aktif hale getirmesi neticesinde ses meydana gelir.
2. Elektromekanik: Elektromekanik buzzerın en büyük farkı, akımın cihaza doğru ilerlerken temas noktasının aktif hale gelmesidir. Günümüzde artık pek kullanılmayan eski tip ev zilleri, elektromekanik buzzera örnek olarak verilebilir.
3. Mekanik: Mekanik buzzer çeşitlerinde elektrik akımı değil; sıkıcı sarılmış olan yaylar kullanılmaktadır. Yayların kullanılması sayesinde mekanik enerji sese dönüştürülebilmektedir.
4. Piezo: Günümüzde en popüler olanın piezo buzzerlar olduğu söylenebilir. Nitekim piezo buzzerların hem maliyetleri düşük, hem de performansları yüksektir. Elektrik akımına göre birbirinden farklı tepkiler verebilen bir buzzerdır. Bu özelliği, farklı dönemlerde farklı ses tonlarında ses çıkarabilmesini sağlar.
Nasıl Bağlanır?
Buzzerlar ile ilgili sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesi de ‘Buzzer nasıl bağlanır?’ sorusudur. Buzzer kullanma talimatı doğrultusunda buzzer bağlantısı yapılırken dikkat edilmesi gereken başlıca hususları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
· Montaj deliği, ürünün kullanım kılavuzunda belirtilen deliğe göre açılmalıdır.
· Klemensli olan buzzer çeşitlerinde bağlantı sırasında kablo klemense girilmelidir.
· Vidalı tip buzzerlarda kısa devre gibi olumsuzlukların önüne geçilebilmesi adına, bağlantı sırasında izolasyon yapılmalıdır.
· Kablolu buzzer çeşitlerinde kabloyu fazla çekmemeye özen gösterilmelidir. Nitekim bu türde kablo kopuklukları meydana geldiğini tamir olmamaktadır.
Buzzer Nasıl Çalışır?
Buzzerların genel olarak ne olduğuna ve ne işe yaradığına dair bilgi vermemizin ardından, buzzerların çalışma sistemleri ile ilgili de bilgi verebiliriz. Eğer kullandığınız buzzer devreli ise, içerisindeki devre, giriş uçlarına uygulanan gerilimi salınım sinyaline dönüştürür. Eğer devresiz kullanıyorsanız, buzzerı sürecek AC sinyali sizin üretip buzzera vermeniz gerekir. Piezo seramik diske yüksek gerilim uygulandığında radyal yönde mekanik olarak genişleme ve daralma ortaya çıkar. Bunun neticesinde de cihaz içerisinde bulunan metal plaka ters yönde bükülür. Söz konusu metal plakanın zıt yönlerde bükülmesi neticesinde buzzerlar ses dalgaları oluşturmaya başlar. Genel olarak piezo elektrik prensibiyle çalışan buzzerlar, yükselticinin içinde yer alan disklere gönderilen titreşimler neticesinde diskte oluşan ses ile çalışmaktadır.
Nasıl Kullanılmalıdır?
Buzzer cihazlarının toplamda iki adet bacağı bulunmaktadır. Bacaklardan bir tanesi (+), bir diğeri ise (-) bacaktır. Bu nedenle bağlantı yapılırken buzzerların bacaklarına dikkat edilmelidir. Buzzerların bacaklarını ayırt edebilmeniz için genellikle bacakların üzerinde (+) ya da (-) göstergeleri bulunur.
Kullanım Alanları
Buzzerların kullanım alanlarından başlıcalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Makinalar
- Panolar
- Giriş çıkış kapıları
- Alarm sistemi
- Araç konsolları
- Elektronik cihazlar
- Sevkiyat araçlar
- Tırlar
Buzzerları Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Satın alma aşamasında olanlara, doğru bir seçim yapmaları adına başlıca tavsiyeler:
- Buzzerın kullanılacağı ortamın genel gürültü seviyesini göz önünde bulundurun
- Besleme gerilimi seviyesine karar verin
- Satın almayı düşündüğünüz buzzerın montaj etmek istediğiniz yere uygunluğunu ölçün
- Bağlantı biçiminiz üzerinde karar kılın