Teknoloji Molası

Teknolojinin Nabzını Tutan Site!

Cep telefonu bataryası neden şişer?

4 min read

Telefonumun bataryası şişti ne yapmam gerekiyor sorusu cep telefonu kullanan kişilerin başına sıkça geldiği için bu kişiler bu soruyu internet üzerinde sıklık ile aratmaktadır. Peki cep telefonu bataryası neden şişer ? Batarya şişmesini tetikleyen faktörler nelerdir? Aklınızda olan tüm soruların cevaplarını bu yazımızda cevaplamaya çalışacağız.

Cep Telefonu Bataryası Neden Şişer ?

Cep telefonlarınızın bataryasının şişmesinin birden çok nedeni olabilir. İlk olarak cep telefonlarınızın bataryasının şişmesi öncelikli olarak kullanıcı kaynaklı olabilir. Kullanıcı kaynaklı en genel nedenlerden biri telefonlarınızın uzun süre şarjda takılı bırakılmasıdır bu sebepten dolayı cep telefonu bataryası şişebilir. Günümüzde sıklıkla kullanılan yeni nesil akıllı telefonlar ortalama 2 saat içinde şarj olmaktadır. Fakat birçok kullanıcı cep telefonlarını gereğinden fazla şarjda bırakarak bataryanın bozulmasına ve bataryanın şişmesine sebep olmaktadır diyebiliriz. Bu olay yazının başında da bahsettiğimiz gibi kullanıcı kaynaklı bir sorundur diyebiliriz.

Bunun yanı sıra cep telefonunuz şarj olurken , cep telefonunuzu aktif bir şekilde kullanırsanız bu sebeple de bataryanızın şişmesine , bataryanın ömrünün kısalmasına sebep olabilirsiniz. Bundan dolayı cep telefonunuz şarj olurken cep telefonunuzu oynamamakta fayda var. Bu şekilde bataryanızın yıpranmamasını sağlayabilirsiniz.

Batarya Şişmesini Tetikleyen Faktörler Nelerdir ?

Cep telefonunuzun kullanım ömrünü , cep telefonunuzun tamire gittiği zaman tamircide kullanılacak yan sanayi ürünler yerine orijinal ürünler taktırarak cep telefonunuzun ömrünü daha da uzatabilirsiniz. Bununla birlikte yan sanayi batarya ve yan sanayi şarj aleti kullanırsanız cep telefonunuzun bataryasını kısa sürede yıpratabilirsiniz. Bu bataryadaki yıpranmalar sonucunda bataryanın ömrü tükenmeye başlar. Tükenen batarya ile birlikte cep telefonunuzun şarjı daha kısa sürede biteceğini sizlere söyleyebiliriz. Bu sebeple tekrardan batarya değişimine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu yüzden cep telefonunuz için orijinal ürünleri kullanmakta fayda vardır diyebiliriz. Yan sanayi ürünler orijinal ürünlere göre daha kısa sürede ömürlerini tamamlayabilirler.

Cep telefonların bataryalarının şişmesini tetikleyen diğer bir sebep ise cep telefonunuz şarjdayken elektriklerin kesilmesine bağlı kısa devrelerin oluşumu olabilir.

Cep telefonlarınız aşırı bir şekilde ısındığı zaman telefonunuzu hala kullanmaya devam ederseniz bu olay da bataryanın şişmesine sebep olabilir. Bu yüzden yapacağınız şey ; cep telefonunuz ısındığı zaman cep telefonunuzu zorlamadan , cep telefonunuzun soğumasını beklemektir.

Cep telefonlarınızın aşırı soğuk veya aşırı sıcak ortamlarda şarj ederseniz bu olay da telefonlarınızın batarya şişmesini tetikleyen faktörlerden biridir diyebiliriz.

Özellikle en çok yapılan hataların başında da gece yatmadan şarja takıp sabah dolu alma mantığı çok yanlıştır.

Batarya şişmesi tehlikeli mi?

Bataryanız şiştiği zaman ekranda yada arka pil kapağında dışa atma gibi durumlar ortaya çıkar. Bu durum ortaya çıktığı zaman  acil olarak önlem alınmalıdır. Cihaz şarja takılmamadan en yakın cep telefonu tamiri yapan bir servisten destek alınmalıdır. Çünkü şişmiş olan batarya delindiğinde içerisindeki kimyasallar oksijenle  ile temasa geçerek yanar. Bunun sonucunda bataryanızın yanması ve patlaması kaçınılmaz olabilir.

Cep Telefonumun Bataryası Şişti Ne Yapmalıyım ?

Bu yazımızda genel olarak cep telefonları bataryalarının neden şiştiği hakkında bazı bilgiler vermeye çalıştık. Cep telefonu bataryası şişmesi ciddi bir olaydır. Cep telefonu bataryasının şiştiğini fark ettiğiniz zaman mutlak bir uzman kişiden , telefon tamircisinden , telefon tamiri hizmeti veren servislerin hizmetlerinden yardım alınız. Kesinlikle ve kesinlikle cep telefonu bataryasını değiştirmelisiniz. Cep telefonu bataryası şişmesi ihmale gelmeyecek bir olaydır diyebiliriz.

Şişen batarya nereye atılmalıdır?

Elinizde şişmiş bir batarya mevcut ise mutlaka geri dönüşüme gönderilmelidir. Bunun sağlayan araçlar ise atık pil toplama kutularıdır.

Genellikle okullarda, marketlerde, sitelerde ve belediyelerin belirlediği bazı alanlarda atık pil toplama kutularına ulaşabilirsiniz.

En İyi Batarya Performansına Sahip Telefonlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir