Google Data Studio Nedir? Nasıl Kullanılır?
3 min readGoogle Data Studio, ücretsiz veri görselleştirme ve raporlama aracıdır. Kısaca böyle olsa da aslında çok pratik ve birçok veri kaynağıyla entegrasyonu sayesinde dinamik raporlar oluşturmak, verileri anlamlandırmak için mükemmel bir araçtır.
Google’ın tüm veri kaynaklarıyla ücretsiz entegrasyon kurabiliyoruz ancak bazı üçüncü parti veri kaynaklarından ücretli entegrasyonlar da kuruluyor.
Fakat, Data Studio aracını kullanmak tamamen ücretsizdir. Özellikle dijital pazarlama profesyonelleri ve işletmesinin dijitaldeki gidişatını görmek isteyenler için hızlıca verileri okuyabileceği bir araçtır.
Google Data Studio Nasıl Kullanılır?
Data Studio aracını kullanmak için datastudio.google.com adresine Gmail hesabımızla giriş yapıyoruz.
İlk defa kullandığımızda böyle boş bir panelle karşılaşacağız, ancak raporlar oluşturmaya başladıkça buradan oluşturduğumuz raporlara ulaşabileceğiz.
Soldaki “En son, Benimle paylaşılanlar ve Çöp kutusu” bölümlerinden de yine diğer raporlarımızı görebiliriz.
Bu ekranda ilk öğrenmemiz gereken bölümler:
- Raporlar
- Veri Kaynakları
- Gezgin
Raporlar
Bu bölümde rapor oluşturmak istediğimiz veri kaynaklarını seçerek çeşitli raporlar oluşturabiliriz. Daha önce veri kaynağı eklemediyseniz bu bölümde 3 farklı ana kategoride 200’den fazla veri kaynağını görebilirsiniz.
Rapor oluşturmak istediğimizde ilk olarak hangi verilerimiz ile rapor oluşturmak istediğimizi seçmemiz gerekiyor. Burada ilk kategoride 17 tane Google ürünü arasında seçim yapabiliriz.
Gördüğünüz gibi Google ürünleri dışında kullanabileceğiniz 191 farklı veri kaynağını veya kendi oluşturduğumuz bir kaynağı da yine buradan ekleyebiliriz.
Son kategoride ise açık kaynak bağlayıcılarla yine raporlar oluşturabilirsiniz. Eğer ekibinizde yazılımcılar ya da veri analistleri varsa https://github.com/google/datastudio#readme bu sayfayı ziyaret ederek çeşitli veri kütüphaneleriyle açık kaynak bağlayıcıları kurgulayabilirsiniz.
Veri Kaynakları
Veri kaynakları, rapor oluşturmamız için gereken bilgilerin kaynağıdır. 200’den fazla veri kaynağıyla entegrasyon kurarak buralardaki verilerimizi data studio üzerinde görselleştirebiliriz.
Gezgin
Gezgin, analizleri hızlıca düzenleme, görüntüleme ve görselleştirme için kullanabileceğimiz bir araçtır.
Kullandığımız veri kaynaklarındaki filtreleri hızlıca uygulayıp mevcut raporlarımıza ekleyebiliriz. Tabi yeni raporlar da oluşturabiliriz.Şimdi, Google Analytics veri kaynağı kullanarak örnek bir rapor oluşturalım. Diğer veri kaynaklarında da birçok şey benzer yalnızca metrikler değişecektir.
Google Data Studio Rapor Oluşturma
Şablon galerisini kullanarak Google Analytics raporu oluşturarak daha sonra bu rapordaki bazı bölümleri özelleştirebiliriz.
Şablon kullanarak oluşturduğum Analytics raporunu özelleştirmek istediğimde; kullanıcılar için sağ taraftaki Veri bölümünde Google Analytics Segmenti ekleyerek özelleştirdim. Yalnızca organik trafikle gelen kullanıcıları böylece hızlıca görmüş oldum.
Metrikleri değiştirmek isterseniz yandaki alanlardan başka metrikler ekleyerek buraya ekleyebilirsiniz.
Örneğin bu şekilde bir grafik kullanıyorsanız, boyut, döküm ve metrik ekleyebilirsiniz.
Yukarıdaki bu menülerden raporu özelleştirmek için farklı grafikler, filtreler, zaman filtreleri ve veri filtreleri ekleyebiliriz.
Data Studio Rapor Takibi
Data studioda oluşturduğunuz raporları ekibinizle paylaşabilirsiniz. Ayrıca e-posta teslimi planla özelliğini kullanarak belirli aralıklarla paylaştığınız kişilere mail olarak raporlarınız otomatik gönderilir. Birçok örnek şablon bulabileceğiniz bir topluluk galerisi de var. https://datastudio.google.com/gallery bu adres üzerinden bu raporlara ulaşabilirsiniz. İşinizle ilgili en iyi raporu oluşturabilirsiniz.
Görselleştirme ilgili birçok örneğe https://datastudio.google.com/visualization adresinden ulaşabilirsiniz.