Görsel Programlama Nedir?
4 min readSon zamanlarda popülerliğini artıran bir tanım olan Görsel Programlama, hiç kod yazmadan program, uygulama ve oyun üretilmesine olanak sağlıyor. Visual scripting ya da visual programming olarak da adlandırılan method nedir? Ve gerçek hayatta nerede kullanılır?
Görsel Programlama, kullanıcıların herhangi bir kod öbeği yazmadan ya da syntax kullanmadan tamamen görsel öğeler ile uygulama çıkarmasına verilen addır. Özellikle de çocukların programlama ve algoritma öğrenmesi için kullanılan visual scripting teknikleri, gün geçtikçe gelişmektedir.
Son dönemlerde visual programming, popüler oyun motoru Unity ile daha çok gündeme gelmekte. Oyun motorunda bulunan Bolt isimli eklenti, kullanıcıların tek satır kod yazmadan oyun yapabilmesini sağlamaktadır. Ayrıca uzun zamandır piyasaya ücretli olarak bulunan Buildbox, kullanıcılara hiç kod yazmadan kaliteli oyunlar yapabilmesini sağlıyor.
Visual Scripting, özellikle de programlamaya başlayan kişilerin işini bir hayli kolaylaştırıyor. Programlama mantığı ve algoritma öğreniminde kullanılan teknoloji, kullanıcıların hızlı bir şekilde giriş yapabilmesine olanak tanıyor. Ayrıca sıfırdan kodlama ile yüzlerce satırda yazılabilecek bir fonksiyon, visual scripting kullanımı ile yalızca bir saniyede erişilebilir durumda.
Visual Scripting ve Gerçek Programlama Farkları Nelerdir?
Visual Scripting teknolojisi, temelde daha önce yazılmış kod öbeklerinden ibarettir. Yani kullanıcı, bu teknoloji ile bir içerik üretirken, aslında daha önce yazılmış kodları birbirine bağlıyor gibi düşünülebilir. Bu bağlamda ise visual scripting, her ne kadar işleri kolaylaştırsa da, ileri düzey ve özgün bir içerik üretmek neredeyse imkansızdır.
Programlamada ise kullanıcılar, neredeyse her şeyi sıfırdan yazdığı ve programladığı için, dilediği gibi değişiklik yapabilir. Bu sayede içerik, çok daha özgün ve ileri düzey bir sonuca dönüşebilir. Ancak bu tür içerikleri çıkarabilecek düzeye gelmek için uzun süre öğrenim görmek ve bol bol pratik yapmak gerekmektedir.
Yani gerçek programlama ve visual scripting şu anki teknolojilere göre karşılaştırıldığında, ikisinin de artı ve eksileri var denilebilir. Ancak hangisini kullanmak gerekiyor denildiğinde, net bir sonuç vermek imkansız. Zira basit bir hyper casual oyun yapmak isteniyorsa, visual scripting çoğu alanda hızlı sonuçlar çıkarılmasına olanak tanır. Ancak daha kompleks içerikler üretilmek istenirse, şu anki visual programming teknolojileri bunu karşılayamaz.
Unity Bolt Nedir?
Unity Bolt, ilk olarak üçüncü taraf eklentisi olarak 2020 yılında yayınlanmıştır. Ancak sonrasında Unity, Bolt eklentisini resmi olarak kendi bünyesine almıştır.
Bolt, Node sistemini kullanarak kod yazmadan oyun yapılmasına olanak tanır. Node sistemine bakıldığında, görsel birimleri birbirlerine bağlayarak sonuca ulaşmayı sağlayan bir sistem olarak nitelendirilebilir.
Ancak Unity Bolt gibi görsel programlama araçları, üçüncü parti eklentiler olduğu için ve oyun tarafında kodların derlenme işlemini uzattığı için, oyunu ağırlaştırabilir ve optimizasyon problemleri ile birlikte gelebilir. Ancak sonuç için harcanan zaman ve emek kıyaslandığında, normal programlamaya göre çok daha verimlidir denilebilir.
Buildbox Nedir?
Buildbox, mobil oyun pazarı için eşsiz bir alternatif oluşturur. Hiçbir kod bilgisine gerekmeden kullanıcılar, basit oyunlardan kompleks oyunlara kadar oyun yapılabilir. Neredeyse her gün karşımıza çıkan hyper casual oyunlar, Buildbox aracı ile kolayca yapılabilir.
2014 yılında Trey Smith tarafından San Francisco’da kurulan Buildbox, oldukça hızlı ve kaliteli sonuçlar vadediyor. Ayrıca programın sürekli güncellenen versiyonları ile birlikte, çok daha üst seviye oyunlar yapılabilmesine olanak tanınıyor.
Bunların yanında Buildbox, ücretli sürümlerin yanında ücretsiz versiyonlara da sahip. Üstelik şirket, Google Adsense gibi kendi reklam ağını da kurmuş durumda. Bu sayede oyun geliştiriciler, tamamen ücretsiz bir şekilde Buildbox ile oyun geliştirip, gelir elde etmeye başlayabilir.
Buildbox Fiyatları
Ücretsiz
- Oluşturulabilir dünya: Sınırsız
- Oluşturulabilir sahne: Sınırsız
- Oyun giriş ekranı: Buildbox reklamlı
- Özel reklam ağı: Desteklenmiyor
- Uygulama içi satın alma: Desteklenmiyor
- Adbox reklam ağı: Gelirin %30’u geliştiriciye aktarılır
- Fiyat: Ücretsiz
Plus
- Oluşturulabilir dünya: Sınırsız
- Oluşturulabilir sahne: Sınırsız
- Oyun giriş ekranı: Reklamsız (Özelleştirilebilir)
- Özel reklam ağı: Desteklenmiyor
- Uygulama içi satın alma: Gelirin %100’ü geliştiriciye aktarılır
- Adbox reklam ağı: Gelirin %70’i geliştiriciye aktarılır
- Fiyat: Aylık $19.99
Pro
- Oluşturulabilir dünya: Sınırsız
- Oluşturulabilir sahne: Sınırsız
- Oyun giriş ekranı: Reklamsız (Özelleştirilebilir)
- Özel reklam ağı: Destekleniyor
- Uygulama içi satın alma: Gelirin %100’ü geliştiriciye aktarılır
- Adbox reklam ağı: Gelirin %90’ı geliştiriciye aktarılır
- Fiyat: Yıllık $499.99