Teknoloji Molası

Teknolojinin Nabzını Tutan Site!

Güney Kore’de sosyal mesafeye dikkat eden robot baristalar

2 min read

Güney Kore’nin Daejeon kentinde robot baristalar ile hizmet vermeye başlayan kafe “yeni normale” en iyi uyum sağlayan yerlerden biri olmuş. Müşterilere doğru hareket ederken sosyal mesafeyi; veya Güney Kore hükumetinin tabiriyle “günlük yaşamda mesafeyi” gözeten bu robot nazik ve çevik hareketleriyle müşterilere sadece servis yapmakla kalmıyor! Sesli mesajlarıyla iletişim de kuruyor. 

Dünyayı etkisi altına alan ve alınan önlemlerle beraber bilinen etkisi giderek azalan koronavirüs salgını hayatımıza “sosyal mesafe” kelimesi gibi bir yeni kelime daha kazandırdı; “yeni normal”.. Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz ve önümüzdeki günlerde daha sık duyacağımız yeni normal kelimesi bizim olduğu gibi dünyanın geri kalanı için de çok farklı anlamlara geliyor. 

İşletmelerin, özellikle hizmet sektörünün iş yapış biçimini değiştirecek olan yeni normale uyum sağlamak oldukça zor olacak gibi görünüyor. 

Güney Kore’nin Daejeon kentinde robot baristalarla hizmet vermeye başlayan bir kafe “yeni normale” en iyi uyum sağlayan yerlerden biri olmuş görünüyor. Müşterilere doğru hareket ederken sosyal mesafeyi veya Güney Kore hükumetinin tabiriyle “günlük yaşamda mesafeyi” gözeten bu robot nazik ve çevik hareketleriyle müşterilere sadece servis yapmakla kalmıyor, sesli mesajlarıyla iletişim de kuruyor. 

Robotlar insanların toplumda sosyal mesafeyi gözetmelerine yardımcı olabilir..

Barista robot, devlet tarafından yönetilen bir bilim enstitüsü ile birlikte, fabrikalar için akıllı çözümler üreten Vision Semicon tarafından geliştiriliyor. Vision Semicon Ar-Ge direktörü Lee Dong-bae, “robotlar insanların toplumda sosyal mesafeyi gözetmelerine yardımcı olabilir” diyor. “Sistemimiz siparişten teslimata kadar hiç bir insan girdisine ihtiyaç duymuyor” diyen Dong-bae; “robotumuz akıcı ve günlük yaşamda mesafe kampanyasına uygun hareketlerle donatılmıştır” diyor. 

Kahve yapmak için robotik kolu ve servis robotu kullanan sistem 60 farklı kahve yapabiliyor. Siparişleri müşterilerin koltuklarına kadar götürebiliyor. Diğer cihazlarla iletişim kurabilen bu robot kafe içerisindeki en iyi rotayı çıkararak toplu siparişleri en verimli şekilde teslim edebiliyor. 

Robot baristalar ; 6 siparişlik bir tepsiyi teslim etme süresi ise yaklaşık 7 dakika sürüyormuş. İki katlı kafede sadece bir insan çalışan bulunuyor, o da sadece biten ürünleri doldurmak ve temizlikten sorumlu.

23 yaşındaki öğrenci Lee Chae-mi “robotlar olduça eğlenceli, siparişlerinizi kendiniz almak zorunda değilsiniz. Ama iş piyasası için biraz da endişeliyim çünkü bir çok arkadaşım kafelerde yarı zamanlı çalışıyor ve görünüşe göre bu robotlar onların işlerini ellerinden alacak.” diyor..

Üretici firma ve bilim enstitüsü bu yıl sonuna kadar 30’a kadar kafeye bu robotları tedarik etmeyi hedefliyor.

30 yaşını dolduran Microsoft Solitaire, aylık 35 milyon kullanıcıya sahip

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir