Kısa filmleri Türkçe altyazı seçeneğiyle izleyebileceğiniz mobil video platformu: Cineshort
3 min readCineshort, süresi 40 dakikadan kısa filmleri Türkçe altyazı seçeneğiyle küresel ölçekte yayınlamayı hedefleyen bir mobil uygulama platformu olarak Hasan Celil Tombul ve Yağmur Tuğçe Kaya tarafından hayata geçirildi.
Gelişen teknoloji hayatın her alanında kendini göstermeye devam ediyor. Bu kapsamda birçoğumuzun hayatına etki etmiş bir alan da izleme alışkanlıkları. Zira geleneksel yayınlar, özellikle yeni nesiller için artık rafa kalkmaya başladı, onun yerini ise dijital video platformları aldı.
Mobile olan yönelim, mobil odaklı dijital video platformlarının sayısını artırıyor!
Tüm bunların yanı sıra bir süredir trend; mobil. Tuşlu cihazların ölüm fermanının ilan edilmesi, akıllı telefon seçeneklerinin artması ve insanların artık bu telefonlara yönelmesi bunun en büyük etkisi. Durum böyle olunca mobilde trendi yakalamak da önemli oluyor ve bu sebepten artık mobil odaklı dijital video platformları boy göstermeye başlıyor. Geçtiğimiz aylarda yayın hayatına başlayan Gain, bunun önemli bir örneği oldu. İTÜ Teknokent’te bulunan Cineshort da özellikle mobil odağında yakın zamanda ismini sıklıkla duymaya başlayacağımız bir uygulama.
Cineshort’ta gelirlerin yüzde 70’i direkt olarak filmin yönetmeni ve yapımcısına aktarılıyor
Cineshort fikrini ilk duyduğumda aklımda, Mubi’nin kısa filmler için bir versiyonu canlandı. Nitekim bu tabir çok da yanlış olmayacaktır. Cineshort, süresi 40 dakikadan kısa filmleri küresel ölçekte yayınlamayı hedefleyen bir mobil uygulama platformu olarak Hasan Celil Tombul ve Yağmur Tuğçe Kaya tarafından hayata geçirilmiş. Platform, bünyesindeki tüm filmleri Türkçe altyazı seçeneğiyle sunuyor. Offline mod seçeneği, mylist/watchlater gibi fonksiyonel özellikler de Cineshort’un sunduğu özellikler arasında. Cineshort’ta kullanıcı, “Ne izleyeceğim” sorusunda kaybolmuyor, zira filtre seçeneği ile kullanıcının moduna, filmin türüne ve kişinin izlemek istediği zamana göre aradığı içeriği bulması mümkün.
Burada en önemli nokta şu; Cineshort, elde edilen gelirin yüzde 70’ini, direkt olarak filmin yönetmeni ve yapımcısına ödüyor. Platformda aylık ve yıllık üyelik seçeneği bulunuyor. Kredi kartına gerek olmadan sadece e-posta ile 7 gün deneme süresi sunuyor. Platformun aylık abonelik ücreti 4.99 Türk Lirası, yıllık abonelik ücreti ise 49.99 Türk Lirası.
57 ülkeden yüzlerce yönetmenin filmine ulaşmak mümkün
7 kişilik bir ekiple kurulan platformun geliştirme aşaması ise kısmen uzun sürdü. Platformun kurucu ortağı Hasan Celil Tombul, Cineshort’a sıfır bilgi, sıfır para ve sıfır network ile başladıklarını söylüyor. Tombul, bu ürünü çıkardıkları bütçenin, en yakın rakibinin orta düzey yöneticisine verdiği aylık maaşa denk geldiğini belirtiyor.
2020 yılında yayına alınan Cineshort’ta 57 ülkeden yüzlerce yönetmen var ve en iyi filmleri avlayan global bir “Headhunter” topluluğu bulunuyor. Şimdiden 12 ülkede ortaklıklar yapan Cineshort, Türkçe altyazı seçeneği ile global bir platform olmak amacıyla her şeyi global perspektifle yapmaya çalışıyor.
Platformu iOS cihazlarınız için App Store‘dan, Android cihazlarınız için Google Play Store‘dan indirebilirsiniz.