Mastercard İhtiyaç Haritası’nda Sosyal Pazaryeri
3 min readImpact Fund’dan 1.5 milyon TL’lik hibe fonu getirilmesini sağlayan Mastercard Türkiye, bu hibenin %45’ini alt yapı yatırımına ayırarak İhtiyaç Haritası’nda bir pazaryeri platformu geliştirdi. Proje kapsamında 20 ilde 7 bin aileye ve 300 esnafa destek verilecek.
Mastercard ve sosyal girişim İhtiyaç Haritası, Covid-19 pandemisiyle artan ihtiyaçlara cevap veren ve aynı zamanda esnafa can suyu olması planlanan “El Ele Destek Hareketi”ni başlattı. Mastercard ve İhtiyaç Haritası bugün gerçekleşen bir basın toplantısıyla “El Ele Destek Hareketi” projesinin detaylarını paylaştı.
Toplantıya Mastercard Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, Mastercard Hızlı Gelişen Pazarlar Pazarlama ve İletişim Başkan Yardımcısı Ceren Türkben Kaya, İhtiyaç Haritası kurucu ortakları Mert Fırat ve Dr. Ali Ercan Özgür katıldı. İhtiyaç Haritası ekibinden Esra Arslan ve Ahmet Batat da toplantıya katkıda bulundu.
Mastercard, Ele Ele Destek Hareketi ile Mastercard Impact Fund’un Türkiye’de ilk defa bir kooperatife yatırım yapmasını sağladı. Impact Fund’dan 1.5 milyon TL’lik hibe fonu getirilmesini sağlayan Mastercard Türkiye, bu hibenin %45’ini alt yapı yatırımına ayırarak İhtiyaç Haritası’nda bir pazaryeri platformu geliştirdi.
İhtiyaç Haritası’ndaki yeni pazaryeri platformu ile ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçları, aynı bölge ve mahallede bulunan esnaflardan alınan ürünler ile karşılanacak. Böylece ihtiyaç sahipleri destekçilerle kolayca buluşurken, esnaf ve mahalle bakkalları da Covid-19 döneminde hem dijitalleşmiş hem de gelir elde etmiş olacak.
20 ilde 7 bin aileye ve 300 esnafa destek
Toplamda 20 ilde 7 bin aileye dokunması planlanan proje, 300 esnafa da destek olacak. Projenin başlangıç aşamasında aralarında İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Gaziantep ve Elazığ’ın da yer aldığı ilk 10 ilde faaliyet gösterecek. 10 ilde 360 bin yardım paketi dağıtması planlanan projenin sürdürülebilir alt yapısı ile ilerleyen süreçte 81 ile yayılması planlanıyor. Projeye dahil olacak illerin seçiminde, Covid-19’un yoğun olarak yaşandığı, algından etkilenen nüfusun yoğun olduğu ve ekonomik açıdan dar boğaza girmiş iller önceliklendirildi.
İhtiyaç sahipleri belirlenirken, bölgedeki STK, belediye ve yerel yönetimlerle iş birliği yapıldı. Düzenlenen saha çalışmalarında pandemide işini kaybeden, ekonomik açıdan zor günler yaşayan ve desteğe ihtiyacı olan kişiler tespit edildi. Esnafların seçimi esnasında da bölgedeki ticaret odalarıyla yapılan görüşmelerin ve saha çalışmalarının etkin olduğunu belirtelim. Esnaflarla yapılan görüşmeler ile esnafların ihtiyaç karşılama kapasiteleri ve destek verme konusundaki yaklaşımları yakından gözlemlendi.
Pazaryeri platformunun detayları
İhtiyaç Haritası pazaryeri platformuna, sitede yer alan sosyal pazaryeri sekmesinden erişilebilecek. Mahalle bakkallarının, küçük süpermarketlerin ve esnafların, bu sekme üzerinden form doldurarak pazaryerine kayıt olabilecek. Editörlerin onaylama ve doğrulama işlemlerini tamamlamasının ardından esnaflar, pazaryerinde aktif olarak yer alabilecek.
İhtiyaç Haritası pazaryerine kaydolma sürecinde, esnaflara dijital okur yazarlık eğitimleri verildiğini de belirtmekte fayda var. Yapılan saha çalışmalarıyla, 150 esnafa eğitim verildi. Proje ekibi, bu eğitimin esnafların dijitalleşmesinde bir başlangıç noktası görevi göreceğini ifade ediyor.
İhtiyaç sahiplerine destek olmak isteyenler ise, pazaryeri üzerinden ihtiyaç sahibine yakın esnafları görüntüleyerek, ihtiyaç paketlerini belirledikleri esnaftan temin edebilecek. Yardım paketleri, hijyen ve gıda malzemelerini içeriyor. Böylece ihtiyaç sahipleri dezenfektan gibi kritik malzemelere kolayca erişirken, ailenin faydalanabileceği besleyici gıdalar da temin edilmiş olacak.
İhtiyaç Haritası platformunun son 5 yıl içinde, ihtiyaç sahiplerinin 3 milyonun üzerinde destekle buluşmasını sağladı. 300 milyon TL’nin üzerinde döngüsel yardıma ev sahipliği yapan İhtiyaç Haritası, yılda ortalama 10 bin yeni üye kazanıyor. İzmir depreminde 3 hafta içinde 6 bin destekçiden toplam 40 milyon TL’lik yardım yapıldı.
Mastercard ve İhtiyaç Haritası’nın güçlerini birleştirdiği El Ele Destek Hareketi, sürdürülebilir altyapısıyla ilerleyen dönemde çok daha büyük bir etki yaratabilir. Özellikle geçici hibeler ile yardım yapmanın ötesinde, yardımlaşmaya destek olan bir alt yapıya yatırım yapılması, çok daha değerli.