Push Notification Nedir?
8 min readÇevrimiçi ve çevrimdışı her işletmenin ihtiyacı, müşterilerine ilgilerini çekecek bir şeyler sunmaktır. Web Push Notification, çevrimiçi işletmelere bu konuda oldukça yardımcı olur.
Bir mağazaya giren ancak bir şey satın almayan, çünkü mağazada ilgisini çeken hiçbir şey bulamayan bir müşteri hayal edin. Bu, bir işletme için çok büyük bir kayıp olabilir. Benzer şekilde, bir web sitesi ziyaretçisinin web sayfasını satışa dönüştürmeden terk etmesine izin vermek, çevrimiçi bir işletmenin felaketidir.
Web Push Notification Nedir?
“Web Push Notification” yani “Web Anlık Bildirimler” bir web sitesi veya bir web uygulaması tarafından cihazınıza gönderilen mesajları içerir. Web Push Notification, bildirimleri önemli ölçüde görünür hale getirir. Aynı zamanda bu bildirimlere yanıt vermesi de kolaydır.
Chrome’nin 42. sürümünde sunulan Web Push Notification, o anda web sitesini kullanıyor olsa da olmasa da, bir kullanıcının abone olması durumunda tarayıcısında görünen, web sitelerinden gelen açılır mesajlardır. Bu bildirimler, müşteriye bilgi iletme amacı ile çalışır. Genellikle tıklanabilir olan bir web push notification’un tasarımı, çalıştığı tarayıcıya ve işletim sistemine bağlı olarak değişir.
Bu bildirimlerin sahip olduğu en önemli avantaj, kesinlikle izne dayalı olmaları ve bir ziyaretçiye yalnızca onları almayı seçmesi durumunda itilmesidir. Web Push notification, tekrarlanan ziyaretlerde artış, kullanıcıyı elde tutma ve büyük çapta yeniden etkileşim içerir.
Web Push Notification Tarihi
Web Push notification (anlık bildirimler) ilk olarak 2015’in başlarında Chrome 42 sürümünde tanıtıldı. Sürüm, kullanıcının açık izin vermesi koşuluyla, sitelerin, sayfa kapatıldıktan sonra bile kullanıcılarına yerel bildirimler göndermesine izin veren iki yeni API içeriyordu.
Güncelleme, web sitelerinin tıpkı uygulamalar gibi bildirimler göndermesine izin verdi. İddiaya göre, bu, web’de eksik olan en kritik mobil özellikti ve bu nedenle piyasaya sürüldükten sonra web yayıncıları tarafından hemen kabul gördü.
2003: Blackberry OS push e-posta’yı başlattı. Bu uygulama, yöneticileri ve çalışanları sürekli e-posta’larını kontrol etmekten kurtardı. Hemen hemen herkes, Blackberry’nin başarısını körükleyen şeyin bu olduğuna inanıyor.
Haziran 2009: Apple, şimdiye kadarki ilk push bildirim hizmeti olan APN’yi (Apple push bildirimi) başlattı.
Mayıs 2010: Google, Android Cloud-to-device (buluttan cihaza) mesajlaşmayı (C2DM) başlattı. Bu, Google tarafından Android 2.2’de tanıtılan ilk bildirim hizmetidir.
Haziran 2012: C2DM’nin sahip olduğu sınırlamaların üstesinden gelmek için C2DM’nin yerini GCM aldı. Anlık bildirimlerin mevcut teslimi GCM tarafından kolaylaştırıldı. Yeni sürümüne FCM olarak ek özellikler eklendi.
Nisan 2015: Chrome, yerel web push bildirimi desteğiyle Chrome 42’yi piyasaya sürdü.
Ocak 2015: Firefox, 44 sürümünün piyasaya sürülmesiyle web push desteğini genişletti.
Ağustos 2016: Firefox, mobil cihazlarda bile web push desteğini genişletti.
Şubat 2017: Chrome, Chrome 56 ile zengin web push bildirimlerini kullanıma sundu.
Web Push Notification Nasıl Çalışır?
Web sitenizde web push notification’u etkinleştirdikten sonra, site ziyaretçilerinize abonele olup olmak istemeyecekleri sorulacaktır. Abone olmayı kabul eden ziyaretçilere, daha sonra istediğiniz zaman bildirim gönderebileceksiniz.
Peki web push notification nasıl çalışır?
1. Push servis sağlayıcıları, size bir uygulama sunucusu sağlar. Bu sunucu, push mesajı yükünü FCM aracılığıyla kullanıcının cihazına gönderir.
2. FCM, kullanıcının cihazına (hem masaüstü hem de mobil) mesaj göndermenize olanak tanıyan Google tarafından sağlanan bildirim hizmetidir. Google, bu hizmeti kullanmak için sizden herhangi bir ücret almaz.
3. Artık FCM, mesajı kullanıcının cihazında doğrudan yanıp sönmez. Bu yüzden geliştirici önce hizmet çalışanını tarayıcıya kaydetmelidir. Bu yalnızca Chrome ve Firefox içindir. Safari, servis çalışanlarını desteklemez.
Web push bildirimi yalnızca SSL güvenli (https) web siteleriyle çalışır.
Web Push Notification Anatomisi
Web push notification’u oluşturan 6 temel unsur vardır: Başlık, Açıklama, Açılış Sayfası URL’si, Simge, Başlık Resmi ve Harekete Geçirici Mesaj Düğmeleri. Kendinizi daha iyi ifade etmek için web push notification’larda emojilerden de yararlanabilirsiniz.
Başlık: Bir e-posta’daki konu satırına eşdeğerdir. Kullanıcının dikkatini çekecek kadar akılda kalıcı olmalıdır.
Açıklama: Başlıktaki ayrıntıları kısaca açıklamak ve insanların bildirime tıklaması için daha fazla neden vermek için kullanılır.
Açılış Sayfası URL: Bildirimi gönderen web sitesi sayfasının URL’sidir.
Simge: Logonuzu eklemek, kullanıcıların markayı hatırlamalarına yardımcı olur.
Başlık Resmi: Bildiriminizdeki bağlamsal bir başlık / büyük resim, tıklama alma şansınızı artıracaktır.
Harekete Geçirici Mesaj: En fazla 2 Harekete Geçirici Mesaj (CTA) düğmesi ekleyebilirsiniz. Bu düğmeler farklı eylemleri tetiklemek için kullanılabilir.
Yukarıdakilerin dışınd, yalnızca Chrome için kullanılabilen Banner Görüntüsü ve Harekete Geçirici Mesaj düğmeleri gibi Web Push Notification’un tarayıcıya özgü özelliklerini de anlamanız önemlidir.
Web Push Notification Neden Önemlidir?
1. Kurulumu kolaydır
Web Push notification’un kurulumu ve çalışması kolaydır. Özelliği bir işletme web sitesine yüklemek için harcanan minimum süre ile bildirimleri başlatmak oldukça kolaydır.
2. Bir uygulamaya olan ihtiyacı azaltır
Web push notification, bir uygulamaya sahip olma ihtiyacını azaltan ve ziyaretçi web sitesinde olsa bile bildirim göndermeyi mümkün kılan hoş bir orta yol sunar.
3. Garantili mesaj teslimi sağlar
Tüm pazarlama kanallarının bir düşmanı vardır. E-posta’nın düşmanı spam klasörleri, görüntülü reklamların düşmanı ise reklam engelleyicilerdir. Bunlar mesajların istenilen müşteriye ulaşmasını engeller. Ancak, web push notification’a abone olduysanız, web sitesi kapatıldığında bile kullanıcının tarayıcısında bu bildirimler görünür.
4. Hedefli pazarlamaya izin verir
Bir kullanıcı ile tüm iletişimleri tamamen kontrol etmek bir pazarlamacıların hayalidir ve bu, artık web push notification’ın kullanılmasıyla gerçek olmuştur.
5. E-ticaret sitelerinin kurtarıcısıdır
Web Push notification, gerçekleştirmeyi amaçladığı satın alma işlemini tamamlatmak için optimum bir sürenin ardından bir hatırlatma bildirimi göndererek, işletmelerin alışveriş sepetinin terk edilme durumlarını çözmesine yardımcı olur. Ek olarak, işletmeler satışları hızlandırmak için zamana duyarlı ve davranışa dayalı teklifler gönderebilir. Bildirimler; yeni ürün bildirimleri, flaş indirimler, indirim teklifleri, geri ödeme teklifleri ve genel hatırlatıcılar olabilir.
6. Yayıncılık endüstrisi için ayrıcalıklar sağlar
Hem okuyucuların hem de izleyicilerin ilgisine ilişkin endişelerin artmasıyla birlikte, bir kullanıcının önceki etkileşimine göre içerik ayrımı çok etkili olabilir. Web Push notification, kullanıcıya en çok ilgilendiği içerik türünü göndermeye yardımcı olur, böylece web deneyimini özelleştirir.
7. Geri gelen ziyaretçileri artırır
Çoğu zaman şaşırtıcı içerik yayınlamak ve tek başına kazançlı fırsatlar sunmak, ziyaretçiyi siteye geri döndürmez. Bir kullanıcının tercihine göre özelleştirilmiş web push bildirimleri, bir ziyaretçiyi web sitenize etkili bir şekilde geri yönlendirebilir.
Web Push Notification Kullanmayı Düşünenler İçin En İyi Uygulamalar
1. Göndermeden önce bildirimlerinizi önizleyin
Tüm tarayıcıların farklı push notification görünümleri vardır. Aynı web push notification Mac ve Windows’ta farklı görünür. Başlığı 30 karakterin altında sınırlamak gibi bazı genel tasarım kuralları herkes için geçerli olsa da, son kullanıcının gerçekten ne göründüğünü görmek için gerçek bir canlı web tarayıcısında test etmeniz gerekir.
2. Günde dört veya beş bildirim gönderin
Kullanıcı katılımını ve yeniden etkileşimi optimize etmek için, bir gün içinde göndermeniz gereken web push notification sayısını tasarlamak çok önemlidir. Bunu çeşitli bildirim türlerini ve mesaj frekanslarını test ederek yapabilirsiniz. Genel olarak, güne yayılmış 4-5 bildirim en iyi sonucu verir. Bu bildirimlerin, bir kullanıcıya saat dilimine göre en iyi şekilde gönderilmesi gerekir. Garip saatlerde abonelerinizi mesajlarla rahatsız etmek kabalıktır.
3. Kullanıcı segmentasyonunu sağlayın
Hedef kitleyi bölümlere ayırmak, başarılı bir pazarlama stratejisi için önemlidir. Değerli içeriği müşterinin tercihine ve davranışına göre itmeye yardımcı olur. Segmentasyon; sayfa ziyaretlerinin sayısına, tıklanan öğelere ve coğrafi bölümlemeye dayalı olabilir.
4. Tıklama oranlarını artırmak için CTA kullanın
Pazarlamacıların satışları artırmak için en çok kullandığı araçlardan biri olan CTA, kişiden anında yanıt almak için tasarlanmış bir ifadedir. Bir işlem düğmesi aracılığıyla her web push notification’un metnine harekete geçirici mesajlar eklemek, akıllıca bir uygulamadır. Ayrıca mesajı, izlenilebilir hale getirmek için bir ziyaretçinin adını içerecek şekilde özelleştirebilirsiniz.
Web Push Notification Hakkında En Çok Sorulan Sorular
1. Push notification ne için kullanılır?
Push notification birden çok nedenle kullanılır. Genellikle tekrarlanan ziyaretlerde artış, kullanıcıyı elde tutma ve büyük çapta yeniden etkileşim içerir.
2. Push notification etkili mi?
Evet, push notification çok etkili bir iletişim kanalı olabilir. Push notification doğrudan kullanıcıların tarayıcısında teslim edilir. Doğru yapılırsa, e-posta’dan 4 kat daha yüksek bir TO’ya sahip olabilir.
3. Push notification’u etkinleştirmek ne anlama geliyor?
Push notification’u etkinleştirmek, kampanyaların bir parçası olmayı seçen müşterilerin ve işletme sahiplerinin push bildirimleri aracılığıyla bu müşterilere ulaşabileceği anlamına gelir.