Türkiye Medya Yatırımları 2020 İlk 6 Ay rakamları açıklandı.
4 min readTürkiye Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2020 Yılı İlk 6 Ay Raporu yayımlandı. Rapora göre; Türkiye’de toplam Medya ve Reklam Yatımları, 7 milyar 867 milyon TL oldu. Bununla birlikte medya yatırımları ise yine bu yılın ilk 6 aylık döneminde, 6 milyar 294 milyon TL olarak gerçekleşti.
Dijital medya yatırımlarının raporlanmasında bu yıl yapılan metodoloji değişikliği ile yatırımlar daha geniş bir kapsamda ele alındı. Metodoloji değişikliği nedeniyle toplam dijital medya yatırımları bir önceki yılın aynı dönemi ile birebir karşılaştırılamamakla beraber önemli bir büyüme gerçekleştiği görüldü. Türkiye’deki Medya Yatırımları içerisinde yüzde 55,3 oranında paya sahip dijital medya yatırımları, bu yılın ilk 6 ayında 3 milyar 479 milyon TL seviyesine ulaştı. Reklam yatırımları ile birlikte toplam medya ve reklam yatırımları 7 milyar 867 milyon TL oldu.
Televizyon Medya Yatırımları
Türkiye’de pandemi döneminde evde geçirilen zamanın artması ile toplam televizyon izleme süreleri yükselmiştir. Geçen yılın aynı dönemi ile kıyasladığımızda %5 büyüme görülmektedir. Bu oran beklenenin altındadır.
Özellikle Mart-Mayıs döneminde tematik kanalların izlenmesi daha hızlı artarken, bu kanallarda canlı yayınlarda reklam yatırımları önem kazanmış, kısıtlamalar sebebiyle program çekimlerinin iptali çoğu ana kanalda tekrar yayınları zorunlu kılmıştır ve tüm spor müsabakalarının iptali / ertelenmesi tematik kanal içeriğini olumsuz etkilemiştir.
Basın Medya Yatırımları
Kısıtlamalar sebebiyle tüketici mecra alışkanlığı sert bir değişim göstererek gündemi haber portalleri ve televizyondan takip etmeye dönüşmüştür. Gazete dağıtımının sokağa çıkma yasağı sebebiyle mümkün olmadığı günlerde tiraj düşüşü yaşanmıştır.
Ayrıca birçok dergi kısıtlama döneminde kağıt baskıdan dijital yayına dönmüştür. Basın sektöründeki bu olumsuzluklar nedeni ile, geçen yılın aynı dönemine göre medya yatırımları da %37 küçülmüştür. Reklamverenin tercihini çoğunlukla haber portalleri ve tematik kanallara çevirmiştir..
Açıkhava Medya Yatırımları
Mart ortalarında başlayan sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle, kitlelerin evlerden çıkamaması Açıkhava’nın durmasına ve 10 yıldır düzenli büyüme gösteren Açıkhava reklam yatırımlarının tarihinde görülmemiş sert bir düşüş ile durma noktasına gelmesine sebep olmuştur.
Geçen yılın aynı dönemine göre medya yatırımları da %27 küçülmüştür.
Sinema Medya Yatırımları
Pandemi döneminde Mart 2020 itibariyle sinemaların kapatılması, sinema reklam yatırımlarını olumsuz etkilenmiştir. 2020 yılında sinemaların açık olduğu dönem ile 2019 yılındaki aynı zaman dilimi kıyaslandığında %6.7’lik büyüme gözlemlenmektedir. Fakat ilk 6 ay olarak bakıldığında küçülme %54’tür.
Dijital Medya Yatırımları
Pandemi döneminde karantina ve uzaktan çalışma uygulamaları sebebiyle evde geçirilen zamanın artması ile tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital içerik tüketimi artmıştır.
Gündem sebebiyle haber içeriklerinin tüketiminde ve buna bağlı olarak haber ve dergi portalleriyle gazete ve haber kanallarının internet sitelerinin ziyaretçi sayılarında artış olmuştur. Benzer şekilde, internet üzerinden oyun oynama, video izleme ve müzik dinleme süreleri uzamıştır. Bireysel ve kurumsal hesapların sosyal medya ve video platformları üzerinden canlı içerik paylaşımlarının artması ile bu içeriklerin tüketimi de artış göstermiştir. Dijital platformlar üzerinden film ve dizi yayını yapan platformların aboneliklerinde, dijital radyo ve podcast dinleme alışkanlığında da artış gözlemlenmiştir.
Dijital medya yatırımlarının tahminlenmesinde bu yıl yapılan metodoloji değişikliği ile yatırımlar daha geniş bir kapsamda ele alınmaya başlanmıştır. Raporda yer alan rakamların toplam büyüklük ve büyüme oranı açısından önceki yıllar ile karşılaştırılamamaktadır!
Özellikle evden çalışanların artması, sokağa çıkma yasakları kullanım alışkanlıklarının değişmesinde büyük rol oynamıştır. Mart ayı itibariyle e-ticaret verilerinin yükselmesi de mobil kullanımların artışında büyük rol oynamıştır. Haberleşmek için yoğun olarak mobil haberleşme teknolojileri ve sosyal medyanın kullanılması da tüketicilerin yoğun olarak toplandığı mecralara reklamverenlerin ilgisini arttırmıştır.
Özellikle müzik, eğlence, yemek tarifleri, spor içerikleri, hobilere yönelik içerikler ve dizi tekrarı içeriklerinin yoğun olarak mobil ortamlardan tüketilmesi de bu ilgiyi arttırmıştır. Mobil oyunlarda ise pandemi döneminde günlük aktif kullanıcı sayısında artış görülmüştür, bu vesileyle oyun içi reklamlarda da artış olmuştur. Bunlara ek olarak Audio reklam vb. yeni formatlar da hayatımıza girmiştir.
Ayrıntılı rapor için tıklayınız..
Çevrimiçi Müzik Platformlarının 2020 İkinci Çeyrek Sonuçları Açıklandı