Valorant Hakkında Her Şey
6 min readYıllardır League of Legends ile ortalığı kasıp kavuran Riot Games’in yeni projeler üzerinde çalıştığı biliniyordu. Bu projelerden biri de çoklu oyuncu (multiplayer) odaklı FPS oyunu Valorant idi. İlk olarak 7 Nisan 2020 tarihinde kapalı beta testi ile oyuncularla buluşan ve eş zamanlı 1.7 milyon izleyiciye ulaşarak Twitch’te izlenme rekorları kıran Valorant hakkında her şey haberimizde..
Valorant hakkında detay bilgilere geçmeden önce, nasıl bir oyun olduğunu açıklayalım. Aslında oyun kabaca: %90 Counter-Strike, %10 Overwatch. Beşer kişilik iki takımın karşı karşıya geldiği maçlarda bir taraf savunma, diğer taraf saldırı rolünde. İki devrede toplam 25 tur üzerinden oynanan ve 13 tur kazananın zafere ulaştığı maçlar 30 saniyelik satın alma süreciyle başlıyor. Silah, zırh ve yetenek satın aldıktan sonra saldıran taraf “Spike” adı verilen cihazı hedef noktalara yerleştirmeye, savunan taraf buna engel olmaya çalışıyor. Maç formatı ve genel oyun mekanikleri açısından ağırlıklı olarak Counter-Strike’ın izinden giden oyuna Overwatch çeşnisi katan ise birbirinden farklı özelliklere sahip karakterler.
Valorant Karakterleri
Valorant’ta an itibariyle toplam 14 karakter yer alıyor. Düellocu, Gözcü, Kontrol Uzmanı ve Öncü olmak üzere dört sınıfı ayrılan her karakterin bir imza yeteneği, iki destek yeteneği ve bir “ulti” yeteneği bulunuyor. Düellocu ve Öncü karakterler çatışmanın yükünü çekerken, Gözcü karakterler bölgeleri kapatma ve koridorları kollama, Kontrol Uzmanı karakterler ise bölgeleri ayrıştırma rolü üstleniyor. Yeteneklere baktığımızda imza ve destek olarak adlandırdığım yetenekler tüketilebilir olduğundan tur başlarında satın alınarak doldurulabiliyor. Ulti yeteneği ise düşman öldürerek, ölerek, Spike’ı yerleştirerek, Spike’ı imha ederek ya da haritadaki küreleri toplayarak yeterli puana ulaşınca açılıyor.
Karakter Özellikleri
Breach: Öncü rolündeki bu karakter duvarlardan geçip kör eden atış yapıyor, düşmanı sersemleten sarsıntı yaratıyor, duvarlardan geçip hasar veren sarsıntı yaratıyor ve ulti yeteneği sayesinde düşmanı savurup sersemleten bir deprem oluşturuyor.
Brimstone: Kontrol Uzmanı rolündeki bu karakter hasar veren yangın bombası atıyor, görüşü kısıtlayan duman bulutu fırlatıyor, yere atış hızını artıran kuvvet işareti yerleştiriyor ve ulti yeteneği sayesinde yüksek hasar veren uydu saldırı yapıyor.
Cypher: Gözcü rolündeki bu karakter görüşü kısıtlayan ve yavaşlatan siber kafes atıyor, gizli kamera yerleştiriyor, bubi tuzağı kuruyor ve ulti yeteneği sayesinde ölen bir düşmanı kullanıp tüm düşmanların yerini tespit ediyor.
Jett: Öncü rolündeki bu karakter havaya sıçrıyor, hızlıca ileriye fırlıyor, görüşü kısıtlayan sis bulutu atıyor ve ulti yeteneği sayesinde tek vuruşta düşmanı öldürebilen bıçaklar fırlatıyor.
Killjoy: Gözcü rolündeki bu karakter düşmana hasar veren alarm botu, taret ve nanosürü bombası gibi teknolojik ekipmanlar kullanıyor, ulti yeteneği ise düşmanın hareket kabiliyetini sınırlıyor.
Omen: Kontrol Uzmanı rolündeki bu karakter menzil kısıtlayan gölge atışı ve gölge küresi fırlatıyor, ileriye doğru kısa mesafe ışınlanıyor ve ulti yeteneği sayesinde haritanın istediği yerine ışınlanıyor.
Phoenix: Düellocu rolündeki bu karakter kör eden işaret küresi atıyor, kendini iyileştiren ve rakibe hasar veren alev topu fırlatıyor, ateşten duvar örüyor ve ulti yeteneği sayesinde belli bir süre dahilinde ölünce işaretlediği yerde yeniden doğuyor.
Raze: Düellocu rolündeki bu karakter patlayıcı çanta ve parça tesirli bomba fırlatıyor. Patlayarak düşmana hasar veren bot atıyor ve ulti yeteneği sayesinde yüksek hasar veren roketatar kullanıyor.
Reyna: Düellocu rolündeki bu karakter öldürdüğü düşmanlar sayesinde canını yeniliyor, kısa süreliğine kurşun geçirmez oluyor. Düşmanların uzağı görmesini engelliyor ve ulti yeteneği ise ateş etme ve şarjör yenileme hızını artırıyor.
Sage: Gözcü rolündeki bu karakter yavaşlatma küresi, iyileştirme küresi ve duvar ören bariyer küresi fırlatıyor ve ulti yeteneği sayesinde ölen bir takım arkadaşını diriltiyor.
Skye: Öncü rolündeki bu karakter düşmana hasar veren bir tazmanya kaplanını kontrol ediyor, düşmanı kör eden bir şahin gönderiyor, takım arkadaşlarını iyileştiriyor ve ulti yeteneği sayesinde üç düşmanın birden görüşünü kısıtlıyor.
Sova: Öncü rolündeki bu karakter hasar veren şok oku ve düşmanı gösteren keşif oku fırlatıyor, baykuş drone’u kullanıyor ve ulti yeteneği sayesinde duvarlardan geçip hasar veren ok atıyor.
Viper: Kontrol Uzmanı rolündeki bu karakter hasar veren zehir küresi fırlatıyor, hasar veren zehir duvarı örüyor, hasar veren zehir kapsülü fırlatıyor ve ulti yeteneği sayesinde görüşü kısıtlayıp hasar veren zehir bulutu oluşturuyor.
Yoru: Düellocu rolündeki bu karakter düşmanı kör eden bir parçacık fırlatıyor, belli bir mesafeye ışınlanıyor, sahte yürüme sesi vererek düşmanı kandırıyor ve ulti yeteneği ise onu görünmez ve etkilenmez kılıyor.
Valorant Silahları Hakkında:
Valorant’ta yer alan silahlar görsel açıdan biraz farklı gözükse de aslında diğer oyunlardan tanıdığımız silahlarla benzer özelliklere sahip. Valorant Satın alma ekranında silahların özellikleri hakkında detaylı bilgiler anlatılıyor. Oyunda an itibariyle:
- 5 beylik silahı (Classic, Frenzy, Ghost, Sheriff, Shorty),
- 2 hafif makineli tüfek (Spectre, Stinger),
- 2 pompalı tüfek (Bucky, Judge),
- 4 taarruz tüfeği (Bulldog, Guardian, Phantom, Vandal),
- 2 keskin nişancı tüfeği (Marshal, Operator),
- 2 ağır makineli tüfek (Ares, Odin) ve
- 1 bıçak
yer alıyor. Tabancalar yarı otomatik ve tam otomatik ateş ederken, -keskin nişancı ve pompalı hariç- tüfeklerin büyük kısmı tam otomatik ateş ediyor. Ayrıca Bulldog ve Stinger sağ tık ile nişan alındığında tam otomatik yerine seri atış yapıyor. Tahmin edileceği üzere tüm silahların verdiği hasar miktarı silah türü ve vuruş mesafesine göre değişkenlik gösterebiliyor.
Valorant Sistem Gereksinimleri
Valorant’ın en iddialı olduğu konuların başında sistem ve sunucu performansı geliyor. Hemen hemen tüm sistemlerde çalışması hedeflenen oyunun sistem gereksinimleri oldukça düşük tutulmuş. Farklı performans çıtaları için farklı bileşenlerin yer aldığı sistem gereksinimleri aşağıda mevcut. Öte yandan bu türdeki oyunlarda önemli rol oynayan sunucu altyapısı konusunda da sağlam vaatler veriliyor. Oyunun sunucuları 128-tick değerine sahipken, gecikme değerinin 35ms altında olması hedefleniyor.
Minimum (30fps)
- Intel Core 2 Duo E8400 işlemci
- Intel HD 3000 ekran kartı
- 4 GB bellek
- 8 GB disk alanı
Önerilen (60fps)
- Intel i3-4150 işlemci
- NVIDIA GeForce GT 730
- 4 GB bellek
- 8 GB disk alanı
Yüksek (144fps)
- Intel Core i5-4460 3.2 GHz işlemci
- NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti ekran kartı
- 4 GB bellek
- 8 GB disk alanı